zvonice

V trati Pod Hrubým Lopeníkem při komunikaci situována zděná zvonice na půdorysu čtverce. Fasáda členěna ve třech horizontálních pásech na přízemním oběžném soklu, prolomeném na čelní straně nízkým pravoúhlým vchodem segmentového zaklenutí v hluboké špaletě, osazeném jednokřídlou výplní na čele se svislím laťováním v zárubni. Horní přibližně dvě třetiny stavby jsou děleny oběžnou profilací lišty, oddělující střední úsek stěny na čelní straně s malou vpadlou nikou segmentového zaklenutí. Zvonice je v horní třetině otevřena do čtyř stran pravoúhlými okny segmentového zaklenutí a kryta nízkou stanovou střechou s rovnoramenným křížem jetelového zakončení ramen a paprsky v křížení ve vrcholu. Přízemí je zaklenuto rovným trámovým stropem . Zvonicové patro je přístupné klasickým schodištěm mírného sklonu. V patře je pak umístěn zvon upevněný na zvonovou stolici. rozměry: základna cca 2,5 . 2,5 m, výška cca 5 m materiál: kámen, cihla, omítka, krytina - plech, dříve šindel