měšťanský dům

Dům je situovaný na SV nároží náměstí Přemyslovců a Palackého třídy. Dvoupatrový dům má průčelí do náměstí zakončené zajímavým dvouetážovým štítem tvořeným základnou ukončenou přímou římsou a na ní centrálně umístěnou půlkruhovou částí, která má iluzivní podobu vycházejícího slunce. Parter prolomený na obou stranách novodobými výkladci člení pásová omítková bosáž. Na osu průčelí je situovaný novodobý pravoúhlý vstup. Další vstup prolomený v severní části uliční fasády tvoří půlkruhový vjezd rámovaný šambránou s naznačenými pilastry a s vrcholovým klenákem, který je završen supraportou se zvlněnou římsou v základně, nikou a bohatě profilovanou a zalamovanou vrcholovou římsou. První patro zdobí iluzovní nárožní armování a kanelované pilastry oddělující jednotlivé okenní osy. Dřevěná okna dělená do "T" jsou osazená v mělké špaletě a rámována šambránou s páskou. Druhé patro člení pilastry s hladkými dříky bohatě formovanými hlavicemi, které přecházejí do atikové části. Okna jsou novodobá široká dvoudílná. V přízemí domu se dochovala část malovaného stropu. Předmětem ochrany je dům čp. 126 a příslušný pozemek.