Kobyliská střelnice - Památník protifašistického odboje

KP tvoří: - pietně upravené území, vstupní brána, alegorická socha, zeď s mozaikou prostředí KP tvoří: - fontána před vstupem, kříž, desky se jmény padlých Areál je situován jižně při Žernosecké ulici. Dnešní pietní území je architektonicky upravenou částí severního prostoru dřívější rozsáhlé vojenské střelnice, jejíž počátky spadají k roku 1890. Za německé okupace (1939-1945) bylo místo vybráno pro zřízení popraviště. Podle neúplných seznamů zde bylo v období od 30.9.1941 do 7.5.1945 popraveno více než 755 lidí. Nejvíce poprav zde proběhlo po atentátu na R. Heydricha v období tzv. II. stanného práva. Popravčí místo bylo již v roce 1945 vyznačeno symbolickým dřevěným křížem. Areál byl upraven po r. 1975. Architektonické řešení: ing. arch. J. Polák, arch. L. Todl. Ve stěně-zdi ve valu (v místě býv. koníren) je nápis s verši Miloslava Floriana: " ZASTAV SE NA CHVÍLI/ KREV NAŠE VSTOUPILA DO TÉTO ZEMĚ/ ALE MY ZNOVU SE VZPŘÍMILI". Na stěně kolmé ke stěně s nápisem je umístěna kamenná mozaika od Martina Sladkého. V roce 1978 byla v areálu umístěna bronzová socha "Nepokořená vlast" od akad. soch. Miloše Zeta. Dřevěný kříž byl na místě staršího nově osazen po r. 1990 znovu obnoven r. 2007. Podél přístupové cesty jsou umístěny pamětní desky se jmény obětí.