zámek Ratibořice a Babiččino údolí

Areál zámku a přilehlých budov spjatý s mládím a dílem Boženy Němcové. Areál tvoří přírodní prostředí a soubor staveb a věcí areálu zámku s příslušenstvím. Výčet těchto staveb a věcí: 1 - zámek čp. 1 2 - zámecký park 3 - soubor budov Panského dvora čp. 2 4 - kočárovna a domek vrátného čp. 3 5 - mlýn čp. 4 s hospodářským objektem 6 - Panský hostinec čp. 5 7 - skleník čp. 6 8 - Staré Bělidlo čp. 7 9 - lovecký pavilon čp. 7, 9 a 19 se psincem 10 - obytný dům čp. 10 11 - mandl čp. 11 12 - obytný dům čp. 12 13 - obytný dům čp. 13 14 - dům čp. 14 (bývalý dům Panklových) 15 - prádelna čp. 17 16 - pomník Babičky s dětmi 17 - socha Panny Marie 18 - jez (Viktorčin splav) 19 - bývalá besídka u panského hostince 20 - soubor zahradní architektury (altán na pč.769, bazén na pč.767) 21 - kolna se souborem včelínů 22 - mlýnský náhon 23 - ohradní zeď bývalé panské zahrady