kostel sv. Bartoloměje

Kostel sv. Bartoloměje se nachází na návrší v severovýchodní části osady Chodovice. Orientovaný, jednolodní kostel s pětibokým presbytářem, k němuž po obou stranách přiléhají obdélné prostory sakristie (zleva) a panské oratoře (zprava). K jižní straně lodi připojena mohutná hranolová věž s vnějším otevřeným schodištěm. Věž je ukončena cibulovou bání krytou pozinkovým plechem. Smíšené zdivo kostela je omítnuto hladkou omítkou světle žluté barvy, architektonické prvky v barvě světle modré. Hlavní, západní průčelí je konvexní, zdobené plochými pilastry s toskánskými hlavicemi nesoucí korunní římsu. Uprostřed vchod s pravoúhlým ostěním orámovaným lištou s ušima. Nad vchodem zazděna kamenná hlava, pravděpodobně fragment z náhrobníku. Nad ní zazděné kázulové okno v kamenné šambráně. Po stranách konchou sklenuté niky půlkruhově uzavřené s klenákem a římskou v patě oblouku. Sakristie a oratoř mají na sever a jih pravoúhlá okénka, na východ sakristie pravoúhlé a oratoř segmentově uzavřené okno a na západ vstupní dveře. Nad pultovou stříškou oratoře je ještě malé segmentově uzavřené okno osvětlující presbytář. Věž členěná patrovou římsou a nárožními lizénami má na východ a západ půlkruhově uzavřená okna, z jižní strany jsou osazeny hodiny. Dole pravoúhle uzavřený vstup v kamenném profilovaném ostění s klenákem a rozeklanou supraportou. Nad ní v barokní zavíjené kartuši alianční znak Jana Václava La Motte z Frintropu (čtvrcenný štít s lebkou nad zkříženými hnáty ve středním štítku, v 1. a 4. poli orlice (?), ve 2. a 3. poli kotva, za klenot orlice) a jeho manželky. Na klenáku vtesaný nápis: “Anno 1756”. Vpravo od jižního portálu venku ve věži zazděn náhrobník Václava Karlíka z Nežetic. Rozměry kamenné desky 188 x 96 cm. V horní polovině probíhá osmi řádkový nápis vytesaný v gotické minuskule. Text nápisu: “Letha Panie 1.5.9.3. W : / strzedu den S(wateh)o Matiege. Vm: / rzel Vrozeny. P(an) Wa(claw) : Kar(lik): / z Nezieticz A na holowausych / A tuto Tielo geho Odpocziwa / Oczekawage sweho wzkrzisse: / ny a slawneho przichodu syna Bozyho Pana Gezysse Kry(sta):.” V dolní polovině znak Karlíků z Nežetic. Vlevo náhrobník Jana Karlíka z Nežetic. Rozměry kamenné desky 189 x 86 cm. Vtesaný nápis provedený ve fraktuře probíhá dvěma řádky v horní polovině desky a pokračuje kolem ní. Uprostřed znak Karlíků z Nežetic. Text nápisu: “Letha: [---]. vmrzel / gest Vrozeny Pan / Jan Karlik z Nezietic a tuto tielo geho w panu buohu odpocziwa / pan Buoh racz dussy ge[ho] milostiw byty”.