pomník Karla Jaromíra Erbena

Socha čelní stranou natočena k průjezdové silnici na sever. Socha ohrazena kovaným dekorativním plůtkem s rostlinnými výhonky a stojí na pískovcových deskách obložení uvnitř ohrazení. Ohrazení má v rozích profilované čtyřhranné sloupky ve střední části nahoru konvexní se zářezy do deskového profilování. Sloupky nahoru mírně kónické. Přední střední část oplocení je ven konvexní a zde ve střední části je dvoukřídlá, kovová, kovaná vstupní branka. Sloupky z jediného kusu pískovce jsou vysoké 110 cm až po pyramidové zakončení nahoře. Desky na základně plůtku jsou nestejné délky. V blízkosti rohových sloupků v zemi zapuštěny čtyři zabetonované lampy slavnostního osvětlení. Uprostřed oplocení je z pískovcových desek základna a na ní schůdek z desek v čelní části základny konvexně vydutých. Socha má základnu podstavce vyzděnou z hlazených pískovcových kvádrů, na průčelní straně konvexně vydutých a čelně zpředu jen do poloviny s vyseknutými rohy. Nad základnou je pás ze svazku prutů svázaných křížem páskami. Vlastní střed podstavce, čelně zpředu je konvexně vydutý v půdoryse, ale konkávním prohnutím stoupá a ustupuje pod korunní římsu podstavce. Korunní římsa podstavce je vpředu opět konvexně vydutá s profilem desek, pásků a menší simou stoupající v dolní části římsy a větší simou a deskou jako zakončením římsy nahoře. Na přední čelní části podstavce pod římsou je opentlený bronzový maskaron dívčí hlavy a pod ním bronzová dekorativní písmena "K. J. ERBEN". Čelně zleva průčelí, ze strany podstavce (v jeho střední části) je bronzový reliéf, mírně vpadlý v ploše podstavce sochy. Čelně vlevo dole na reliéfu je kaligraficky provedená signatura: "J. ŘÍHA". Reliéf zobrazuje na čelně pravé straně plochy mladou ženu s křížem v levé ruce, pravou rukou zvednutou ukazuje vzhůru ke stromu, čelně vlevo obrazového pole. Na zemi u jejích nohou leží a pravou nohu jí líbá muž zahalený do kožešiny. Zadní strana podstavce má bronzový rám (široký asi 8 cm), jehož pás tvoří z vnějšku pásek, antický vejcovec a při vnitřním okraji perlovec. Dolní část rámu chybí a zde pokračuje vhloubený nápis dále pod přerušenou spodní částí rámu. Text: "Postaven péčí Družstva Erbenova v Miletíně 1901. Sňat v době poroby v roce 1943 a obnoven v r. 1945". Na čelně pravé straně plochy podstavce opět zapuštěná bronzová deska s reliéfem, se signaturou: "J. ŘÍHA 1901". Reliéf zobrazuje dvě figury- čelně zprava dívku ve venkovském oděvu, na levém předloktí se zavěšeným šátkem s jakýmsi obsahem a v sevřené levé pěsti drží dolů spuštěný růženec s křížkem. Pravou ruku podává před sebou čelně vlevo stojícímu kostlivce, který drží dívku levou hnátou za její pravé rameno. Kostlivec má široký klobouk a přehozený plášť. U nohou mu leží bible s křížkem a kováním vazby. Nad korunní římsou pilíře, je nahoru kónický podstavec (sokl) vlastní bronzové busty K. J. Erbena. Čelně zleva podstavce busty sedí na schůdku chlapec, čtoucí v knize. Čelně zprava podstavce busty stojí akt mladého muže v mírně nadživotní velikosti s drapérií zavěšenou na pásku kolem pasu. Levou rukou podává pozlacenou vavřínovou ratolest k bronzové bustě K. J. Erbena a pravou rukou přidržuje bustu zezadu. Římsa podstavce busty je konzolová a bronzová, busta je osazena na plintus ze stejného pískovce jako je celá socha. Bronzová busta je vysoká přibližně 120 cm.