kostel sv. Petra a Pavla

Kostel sv. Petra a Pavla postavený jičínskými jezuity na místě staršího kostela se nachází na mírné vyvýšenině na návsi uprostřed hřbitova, který je ohrazen kamennou, v některých částech cihelnou, zdí krytou plochými pískovcovými deskami. Do zdi je včleněna hranolová stavba barokní márnice. Kostel je orientovaný, jednolodní, s půlkruhově uzavřeným presbytářem, ke kterému z obou stran přiléhají patrové přístavky sakristie a oratoře. Před západní průčelí předstupuje věž. Po obou bocích presbyteria jsou připojeny patrové přístavby sakristie a oratoře. Zevně je lodˇčleněna nízkým kamenným soklem, korunní profilovanou římsou, půlkruhově zaklenutými okny s kamenným ostěním lemovaným lištou a ze západní strany úzkými nárožními lizénami. Z jihu portál v kamenném ostění lemovaném lištou a s uchy. Dveře dvoukřídlé, železné. V presbytáři stejná okna jako v lodi kostela. Opticky patrová věž má v nárožích lizény, profilovanou kordónovou římsu, dole ze severní a jižní strany menší obdélná pravúhle uzavřená okénka v kamenných ostěních s ušima, ostění lemována lištou, okénka kryta kovanými barokními mřížemi. Mříže ze svisle kaldených tyčí čtvercovitého profilu, vlnovitě zprohýbané, vzájemně k sobě připojené ohýbanými pásky. Nad těmito menšími okny jsou půlkruhově uzavřená okna, stejná jako v lodi. Ze západní strany hlavní portál. Portál v kamenném ostění lemovaném lištou a oblounem, s ušima, které jsou podepřeny půlpilastry s toskánskými hlavicemi. Nad portálem rozeklaný fronton, supraporta po stranách s pilastry a mezi nimi mírně předsazené obdélné pole s vykrajovanými rohy. Ve zvonovém patře věže ze západní, severní a jižní strany půlkruhově zaklenutá okna. V korunní římse ze všech stran hodinové ciferníky. Věž je završena cibulovou helmicí s osmibokou lucernou vrcholící makovicí s patriarším křížem, krytina pozikovaný plech natřený červenou barvou. Přístavky sakristie a oratoře mají v přízemí z východních stran stejná obdélná okénka jako přízemí věžě. Taktéž jsou kryta barokními vlnovkovými mřížemi. V patrech mají přístavky po dvou obdélných šestitabulkových oknech (z východu a severu, z východu a jihu). Jižní přístavek má v přízemí z jižní strany vstup v kamenném ostění lemovaným lištou a s uchy, dveře dřevěné s rámovou konstrukcí. Severní přístavek má v této pozici (severní strana) opět na ležato položené obdélné okénko kryté vlnovitě zprohýbanou mříží. Přístavky mají pultové stříšky s valbami kryté pozinkovaným plechem červené barvy. Střecha nad lodí kostela sedlová, krytina eternit, úžlabí plechová. Nad presbytářem osmiboký sanktusník. Vápenná omítka kostela v bílé barvě, nárožní lizény a římsy (korunní, patrová) v barvě tmavě růžové.