venkovský dům

Přízemní venkovský dům obdélného půdorysu, zděný z kamene a cihel se sedlovou střechou pokrytou pálenými taškami, krov hambalkový, částečně upravený. Ve dvorní okapové stěně prostupuje střechou roubená, sedlově zastřešená, křížová světnička. Východní štítová stěna čtyřosá, okna mírně zapuštěná, dvoukřídlá, šestitabulková. Pod okny profilované parapety z červeného pískovce, kolem oken hladké šambrány v maltě. Okno do komory čtyřtabulkové, v barokním ostění z červeného pískovce, zamřížované původní prutovou mříží. Ostění při vnějším okraji zvýrazněno páskem, při vnitřním pravoúhlý výžlabek. Uprostřed nadpraží je pásek zakončen volutami, ve vrcholu klenák se špatně čitelným monogramem a vročením 1798. Štít třístupňový, jednoduše svisle bedněný, bednění nové, původně slezského typu. Dvorní okapová stěna sedmoiosá, v prostoru síně je mírně předsazena a tvoří mělký rizalit. Vpředu tři okna do světnice, zapuštěná, dvoukřídlá, šestitabulková, kolem hladké šambrány. Pod okny nové betonové parapety s profilací původních kamenných. V rizalitu hlavní vstup do domu s pravoúhlým ostěním z červeného pískovce. Ostění při vnějším okraji zvýrazněno páskem, ve vrcholu ostění klenák se jménem původního vlastníka - Raphael Kinzel a vročením 1797. Vstupní dveře nové rámové, kazetové výplně laťované. Vedle vstupu v rizalitu dvoukřídlé šestitabulkové okno do síně zamřížované původní prutovou mříží, parapet a šambrána stejná jako u světnice. Poslední dvě osy tvoří vstup a okno do chléva. vstup s kamenným pravoúhlým ostěním ze šedého pískovce, ve vrcholu s klenákem. Dveře nové, laťované. Okénko do chléva čtvercové, čtyřtabulkové, bez šambrány a parapetu. ve štítové stěně roubeé křížové světničky dvě lícová čtyřtabulková okénka s ozdobným dřevěným orámováním, nová. Štít této světničky rovněž jednoduše svisle bedněný, dvoustupňový, bednění nové. V zadní okapové stěně dvě zapuštěná dvoukřídlá šestitabulková okna s parapety z červeného pískovce a hladkými šambránami (původně do síně a chléva). Mezi nimi vstup do chléva a jedno slepé okno s malým obdélným zamřížovaným větracím okénkem. Vstup s kamenným ostěním z červeného pískovce, dveře nové, rámové s kazetovými výplněmi. V zadní štítové stěně čtvercové čtyřtabulkové okénko v segmentovém záklenku a stejné okno v pravoúhlém otvoru. Štít stejný jako protější, ve spodní části jednokřídlé seníkové dveře.