krucifix

Výrazná datovaná kamenosochařská práce pískovcového kříže umístěná v prostoru na rozhraní pomístních částí Salajka a Trávníky obce Vážany. Architektura kříže je členěna vysokou soklovou částí, sestávající z přízemní pravoúhlé podnože na půdorysu čtverce, nesoucí vysoký kvádrový sokl výškově trojnásobně odstupňovaný příibližně v dolní třetině výšky. Vrcholová část s okosenými rohy je pročleněna na všech stranách motivem jeptišek v mělkém reliéfu na výraznějších neogotických nárožních konzolkách. Jeptišky nesou profilovanou zalamovanou římsovou desku nesenou nárožními nakoso umístěnými konzolkami s motivem plastické výzdoby tympanonů v zalomení. Na desku soklu dosedá centrálně umístěný dřík vlastního tělesa kříže s profilovanou patou hmotově odstupňovanou. Spodní přibližně kvadratická část podnože dříku je v ploše každé strany opatřena mělkým reliéfem. Na plintu je umístěn latinský kříž s pravoúhle zakončenými rameny s korpusem Krista.