kaple

Výrazná orientovaná kaple sv. Josefa na půdorysu protáhlého obdelníka, situovaná v prostoru protáhlé návsi obce Vážany. Hmotově jednotná stavba lodě je pročleněna tělesem věže čtvercového půdorysu, tvořící v průčelí mělký rizalit s kontinuálním napojením mírného prolomení bočních stran. Nad korunní oběžnou římsou pak věž vystupuje v rozsahu zvonicového patra. Tektonické členění fasády je podpořeno výrazným přízemním hladkým soklem, na něž dosedají přízemní pilastry vysokého řádu, ve vrcholu zakončených římsovými korunními hlavicemi pravoúhlé profilace. Průčelí je na osu prolomeno výrazným pravoúhlým vchodem pískovcového plošně profilovaného ostění segmentového zaklenutí. V ostění je osazena snad původní dveřní konstrukce dvoukřídlých dveří z masivu doagonálně řazených latí s pobíjením. Středová osa průčelí pak pokračuje výše prolomeným vysokým segmentově zaklenutým okénkem. Pohledově vpravo od středové osy je prolome pravoúhlý vchod s rovným překladem, vedoucí ke schodišti na kůr s pískovcovým plošně profilovaným ostěním a dveřní výplní obdobného členění jako u hlavního vstupu. Ke vstupu k vřetenovému dřevěnému schodišti vede rampa o celkově pěti stupních. Fasáda lodi na severní i jižní straně je shodně členěna dvěma okenními osami vždy o jednom velkém okenním otvoru segmentového zaklenutí v mělké špaletě, osazených okenní konstrukcí pravidelné kvadratické osnovy. Plocha mezi osami je členěna přízedními pilastry vysokého řádu obdobného členění jako v partii hlavního průčelí. Na jižní straně je umístěn kamenný krucifix. Loď je ukončena segmentovým závěrem, pročleněným v ploše fasády velkým lizénovým rámem v horní třetině s kruhovým oknem, osazeným vitráží v olovu s motivem věrozvěstů sv. Cyrila a sv. Metoděje. Ve vrcholu je fasáda zakončena profilovanou korunní římsou, nesoucí sedlovou střechu nad závěrem zvalbenou se sanktusníkovou vížkou s makovicí a křížem. Těleso věžě v úrovni zvonicového patra, vystupujícího z hmoty lodi je členěno nárožními přízedními pilastry vysokého řádu ve vrcholu s podstřešní římsou bez hlavic, nesoucí šestibokou hlemici s arkaturou, ve vrcholu zakončenou šestibokým jehlancem s makovicí a latinským křížem. V ploše tří stran zvonicového patra jsou prolomena úzká vysoká okna segmentového zaklenutí. Interiér obdélné lodi je v ploše stěny členěn přízedními pilastry vysokého řádu, zakončených římsovými hlavicemi. Prostor je zaklenut dvěma poli pruské klenby mezi pasy a ukončen navazující konchou v závěru. Na západě je zděná kruchta podklenutá třemi poli menších českých placek mezi pasy, nad kruchtou pak s jednou pruskou plackou. Vstupní prostor podvěží je zaklenut jedním polem české placky. materiál: kámen, cihla, omítka, krytina - na lodi pálená bobrovka, na věži plech