pevnostní hřbitov

Půdorysně čtvercový ohrazený hřbitov severně od obce Rasošky. Ohrazen cihelnou omítanou zdí s pilířky. V průběhu 1. světové války dvakrát rozšířen – k severozápadu a pak k jihozápadu – nové části (válečný, též zajatecký hřbitov) ohrazeny drátěným plotem. Vstup na hřbitov u východního nároží pilířovou branou, zvenku k ní přiléhá na severu přízemní hrobnický domek. Vnitřní plocha s centrálním křížem (kříž josefovské Omladiny – viz samostatný list). Komunikace obvodová a roštový systém příčných pěšin, narušuje je diagonálně směřující hlavní pěšina ke vstupu do válečné části hřbitova. Ve válečné části udržována pouze starší severozápadní část s obvodovou pěšinou a hlavní osovou pěšinou, mladší část zpustlá se vzrostlou zelení, nevyužitá jižní část zplanýrována. Památkově chráněné náhrobky rozesety prakticky po celé ploše starého hřbitova a na starší části válečného hřbitova (viz jednotlivé evidenční listy). Předmětem ochrany je ohrazení hřbitova s branami a epitafy, symbolický hrob obětí nacismu, pomník padlým ruským vojákům, mohyla rudoarmějců, památník důstojníků (hrob č. 143), hrob K. Kracíka (hrob č. 45), hrob J. Dušky (hrob č.36), hrob padlých ve válce r. 1866 (hrob č. 72), hrob důstojníků z války roku 1866 (hrob č. 110), hrob H. Prochasky (hrob č. 104), hrob Ukrajinců (hrob č. 106), hrob M. Kalmana (hrob č. 33), hrob J. Lamberga (hrob č. 68), pomník obětem válek-tzv. pyramida, hrob J. Schmelzerna (hrob č. 579), náhrobek Josefa Freindorfera (hrob 529/III), náhrobek Michaela Nadlingera (hrob č. 39/II), náhrobek Josefiny Mayer (hrob 580/III), náhrobek Clary Brőkl von Brokenstein (hrob č. 84/I), náhrobek Josefa Friedricha Stromfelda (hrob č. 93/I), náhrobek Anny Willum (hrob č. 533/III), náhrobek Nicolase Kleindorfa (hrob č. 578/III), náhrobek Moritze Reisingera (hrob 583/III), náhrobek Christofa Lenze (hrobka č. 23/ VI), náhrobek Carla Schauera (hrob č. 144/II), náhrobek Georga Conrada (hrob č. 142/II), náhrobek Josefa Kramera (hrob č. 261/III), náhrobek Martina Fischera (hrob č. 527/III vedle č. 74), náhrobek Amalie Weber (hrob č. 531/III), náhrobek Maxmiliana Reisingera (hrob 584/III), náhrobek Franze Xavera Burina (hrob č. 46/II), náhrobek Wenzela Kuhnerta (hrob č. 126/II), náhrobek Carla Rittera v. Ripp (hrob 107/II), náhrobek Anny von Schonherr (hrob č. 100/I), dva náhrobky rodiny Ottovy (hrob č. 102/I), náhrobek Carla Kostersitz von Marenhorst (hrob č. 188/II), náhrobek Jana Rumpelmayera (hrob č. 48/I), náhrobek Ludvíka Horkaye (hrob č. 8/VII), pamětní deska Václava Khelnera (hrob č. 80/I), náhrobek Marie Petřzik (hrob č. 271/III), náhrobek Františky Rumpelmayerové (hrob č. 14/VI), dva náhrobky rodiny Traxlerovy (hroby č. 399 a 400/III), náhrobek Josefa Mastika (hrob č. 27/II), náhrobek Antonína Václavíka (hrob č. 83/V), náhrobek Rudolfa Mlejnka (hrob č. 199/IV), kříž Omladiny josefovské (III. odd.), náhrobek Anny Niver (Znějící anděl, hrob č. 125/II), epitaf tureckých zajatců (na zdi VII. odd.), náhrobek Wilhelma Csikány von Illény, hrob č. 71/IV, náhrobek Josefa Linke, hrob č. 105/IV, vše na pozemku parcely č. 1789, s pozemkem parcely č. 1789, v k. ú. Rasošky. Nedohledány: blíže neurčená plastika, náhrobek Johanky Gynakwiczové (1834), náhrobek Francisky Schaupp, náhrobek Johanny Gyurkiewicz (empírový), náhrobek Georga Anda (empírový), náhrobek Rozy Jankové. Zanikl epitaf (deska Martina Veselého).