dům

Ve východním cípu obce, při silnici do Rynartic, stojí dům č. p. 9. Jde o konec těsnější zástavby, protilehlé č. e. 103, v koutu připojující se zde záhumenné cesty, je poslední na jižní straně komunikace. Stavení drží se severozápadním sousedem č. p. 61 přibližně jednu uliční čáru. Oplocením, doplněným keři, je od komunikace odcloněné a není tedy nápadné. Rovinný terén se za domem zvedá směrem k zalesněnému svahu. Přízemní dům nestejnoměrného obdélného půdorysu, krytý dvojdílnou sedlovou střechou je k hlavní komunikaci obrácen svým podélným průčelím, štítovým se obrací k jihovýchodu. Na přízemí dosedá dvojdílné podkroví, jen zčásti zobytněné, po podsklepení nejsou na vnější fasádě žádné stopy. První díl domu, světnice, je užší, druhý a třetí díl je rozšířený do zadní podélné fasády. Hlavní podélné průčelí zůstalo tedy v jedné linii, včetně čela čtvrtého dílu domu, kůlny, zahrnuté pod společnou sedlovou střechu. Dům je v přední části pouze roubený, bez podstávky. Druhý a třetí díl domu je hrázděný, čtvrtý pak dřevěný rámový, překrytý svislým prkenným bedněním bez zalištování. Černobílou barevností hrázdění a roubení koresponduje tmavé bednění bez bílé na lištách. Barevný akcent dodávají sytě červené klempířské prvky v čele s plechovou krytinou. Rámy oken v přízemí včetně šambrán, ale bez bílých parapetních desek, jsou v přírodní barvě, okna podstřeší jsou bílá. Sedlová střecha je dvojdílná, v první třetině bez prostupů. Druhé dvě třetiny střechy překrývají širší část, proto je sedlo vyšší. Přední plocha je otevřena štičí tlamou, do které se zařezává druhý vikýř, krytý valbou. V zadní ploše, při hřebeni hned u začátku druhého dílu, vystupuje nad rovinu střechy nabílená komínová hlava. Výraz domu určuje prostá adice několika konstrukčních principů. Roubení má nárožní spoje překryty svislými lizénovými prkny. Hrázdění je prosté, ortogonální, bez zavětrování šikmými vzpěrami. Bedněná část má plošný charakter s pouze jemnými vertikálami spár. Světnice má ve štítové stěně dvě okna, v hlavní podélné rovněž. Následuje dveřní otvor a za ním ve třetím dílu tři okna s nestejnými odstupy. Čtvrtý díl je přístupný svlakovými dveřmi. Všechna okna domu jsou dvoukřídlá, v horní třetině dělená příčlí. Pouze pásové okno ve štičí tlamě je šestitabulkové, resp. ze třech dvoutabulkových sdružené. Pozoruhodně zdobné jsou vstupní dveře v profilované obložkové zárubni. Jsou rámové, dvoukřídlé, římsou na dvě části a celkem na šest kazet dělené, s klapačkou profilovanou jako kompozitní pilastr s diamantovou bosáží dříku a barokně vyboulenou patkovou částí. Každá etáž kazetových výplní je jinak zdobená.