Petschkův palác

KP Petschkův palác tvoří dům čp. 929 s pozemkem parc. č. 20/1 a dům čp. 931 s pozemkem parc. č. 20/2. Původně oba domy zahrnuty pod společné čp. 929, později rozlišeno čp. 929 a čp. 931 (a rovněž rozdělana parcela č. 20 na 20/1 a 20/2) Nový dvorní objekt na parc. č. 20/1 není KP. čp. 929 Nárožní dvoupatrová budova vznikla pravděpodobně ve 30. letech 19. století. K objektu patřila na JV další zástavba se zahradou (zde vznikla v l. 1922-1927 novostavba bankovní budovy-viz čp. 931). Průčelí do Opletalovy ulice je jedenáctiosé, v přízemí je ve střední ose portál průjezdu. Průčelí do ulice Politických vězňů je celkem šestiosé, z toho levá dvouosá část je pozůstatkem křídla asi ze 70. let 19. století, které bylo ve 20. letech 20. stol. z větší části ubouráno v souvislosti se stavbou nové bankovní budovy. Při nároží na fasádě do ul. Politických vězňů je vsazena bronzová pamětní deska z r. 1964 připomínající ukrajinského básníka Tarase Ševčenka (autor desky J. Prádler, sign. "LIL ZUKOV Praha"; pamětní deska pův. evidována jako movitá památka r. č. 012869). Hlavní uliční křídlo je dispozičně dvoutraktové, se středním průjezdem, v zadním traktu JZ k průjezdu přiléhá schodiště s klasicistním zábradlím. Sklepy zaklenuty segmentově, v přízemí plackové klenby, patra plochostropá. čp. 931: Neoklasicistní monumentální budovu s novobarokními prvky nechal vystavět podle návrhu arch. Maxe Spielmanna příslušník podnikatelské židovské rodiny Julius Petschek a jeho příbuzní, kteří společně v r. 1920 stáli u zrodu banky "Bankovní dům Petschek a spol." Nová budova vznikla v l. 1922-1927 na zadní části parcely dříve zakoupeného klasicistního domu čp. 929. Stavbu provedla firma Aloise Krofty. Jedná se o v zásadě trojkřídlou budovu (ve vyšších podlažích), přičemž "dvorní" část v úrovni přízemí zaujímá pův. bankovní hala. Celý pozemek je podsklepen, při JZ části pozemku je situován úzký světlík. Nad dvěma úrovněmi suterénů navazuje dalších šest nadzemních podlaží (z toho dvě horní podlaží jsou zahrnuta v mansardové střeše; jednotlivá podlaží označována jako: 1. a 2. suterén, přízemí, mezanin, 1. až 3. patro, podkroví). Hlavní průčelí do ulice Politických vězňů je celkem osmnáctiosé (5+7+6). Uprostřed mělký sedmiosý rizalit se vstupním edikulovým portálem. Průčelí do Washingtonovy ulice je devítiosé. Přízemí člení výrazná bosáž, půlkruhově zakončená okna jsou opatřena dekorativními mřížemi. Monumentální výraz průčelí podtrhují kamenné obklady včetně architektonických prvků a detailů (okenní ostění, římsy, frontony, apod). Průčelí jsou završena atikou s balustrádou, mansardová valbová střecha má plechovou krytinu. Na nároží je osazena bronzová pamětní deska z roku 1960 připomínající historii paláce a oběti z let 1939-1945 (pamětní deska od Jiřího Prádlera s figurou muže od sochaře Zdeňka Vodičky, sign."LIL ZUKOV 1960"). Bankovní budova, tvořená smíšenými železobetonovými a cihelnými konstrukcemi, byla vybavena pokročilými technologiemi (klimatizace, potrubní pošta, telefonní ústředna, tiskárna, garáže, výtahy-"paternostery", bankovní sejfy v suterénu, apod.). I po četných adaptacích zůstává značné množství reprezentativních interiérů i původního technologického vybavení zachováno (schodiště, okna, dveře, dlažby, štuková výzdoba, dřevěné obklady stěn, paternostery, aj.). Prostory suterénu (mj. bývalé trezory přeměněné na cely, místnost zv. "biograf") příležitostně zpřístupněny jako Památník českého odboje 1939-1945.