měšťanský dům

Jednopatrový nárožní dům na nepravidleném půdoryse s dvorním traktem a přilehlým dvorem. Přední dům s dispozicí na principu podélného dvoutraktu, do nějž je ve dvorním traktu vloženo dvouramenné schodiště do patra, uliční křídlo je dvoutraktové. Hloubkový sklep je paralelní s jižním traktem - ulicí Nerudovou.Průčelí do náměstí je pětiiosé, s obdélnými okny. Nad okny prvního patra probíhá výžlabek, Korunní římsa na ležatých volutových akantových konzolách. (více vzhledem k otlučené fasádě probíhající rekonstrukce nezjistitelné). Na fasádě do náměstí mezi prvním a druhým patrem vsazena pamětní deska s nápisem:“Pořízeno na paměť 250 let úmrtí. Podle některých zpráv narodil se na tomto místě 28.3.1592 a dětství své prožil prorok naší samostatnosti Jan Amos Komenský, poslední biskup Jednoty čes. bratří a veliký učitel národů.” Pamětní deska byla pořízena 1920 náboženskou obcí Církve československé. Pamětní desku vytvořil kamenický mistr J. Lužný, reliéf akademický sochař Laušman z Brna. Pamětní deska odhalena 22.8.1920. Dům má sedlovou střechu, na nároží s valbou. Interiéry plochostropé, na podestě schodiště a v chodbě segmentová klenba. Sklep (dle popisu z r. 1996, v době REI nepřístupné) - Vstup do sklepa je souběžnými schody pod schodištěm. Hlavní sklepní prostor je situován podél Nerudovy ulice. Směrem k náměstí je menší sklepní prostor čtvercového půdorysu s kamennými stěnami z hrubého lomového zdiva s trámovým stropem. Je oddělen od hlavního sklepa sestupnou šíjí navazující a schodiště kolmou k ulice Nerudově. Z ní je hlavní sklep přístupný kamenným pozdně gotickým portálem. Tento sklep má pozdně gotickou klenbu s otisky bednění paralelní s ulicí Nerudovou.