pomník sv. Václava

Sousoší Josefa Václava Myslbeka podle návrhu z r. 1898, se změnami realizováno v l. 1912-24. Architektonická úprava podstavce Alois Dryák, ornamentální výzdoba Celda Klouček. Třikrát odstupněný vysoký podstavec z leštěné žuly nese jezdecký pomník sv. Václava, oděného v brnění; Myslbekovi se zdařilo vyvážit obě figury v přesvědčivé monumentalitě. Na rozích podstavce stojí vpředu nadživotní figury sv. Ludmily a sv. Prokopa, vzadu sv. Vojtěcha a sv. Anežky České (která nahradila pův. plánovaného sv. Ivana). V horní části podstavce obíhá nápis "SVATÝ VÁCLAVE / VÉVODO ČESKÉ ZEMĚ, KNÍŽE NÁŠ / SVATÝ VÁCLAVE/ NEDEJ ZAHYNONOUTI NÁM I BUDOUCÍM". V dlažbě před sousoším vsazeno datum "28.X.1918", od r. 1970 kolem pomníku masivní ohrazení s kovovými řetězy na sloupcích. Historie: Na pomník byl v červnu 1894 vypsán veřejný konkurs; počítalo se víceméně s vítězstvím J. V. Myslbeka, který se studiemi jezdeckého pomníku - s příznivým ohlasem veřejnosti - zabýval již od r. 1887. Složitou situaci způsobil porotě velice kvalitní návrh B. Schnircha, který pojal sv. Václava jako romantického rytíře; první cena proto byla rozdělena mezi oba umělce. V r. 1895 - za značné podpory Josefa Hlávky - bylo provedení pomníku posléze svěřeno Myslbekovi, zároveň pro pomník bylo stanoveno nové místo na náměstí pod muzeem, kde se mohla jeho monumentální kompozice lépe uplatnit. Myslbek svůj původní návrh po celé desítiletí dále propracovával a měnil. Pomník odlila firma Bendelmayer a Červenka, na architektuře podstavce spolupracoval s Myslbekem do r. 1904 B. Ohmann, dále A. Dryák, ornamentální výzdoba je dílem Celdy Kloučka. Práce na pomníku se protáhly do r. 1912, kdy byl odhalen bez dalších světeckých figur; ty doplňovány až do r. 1922.