kaplička

Na návsi při hlavní komunikaci umístěn objekt kaple patrocinia sv. Prokopa na přibližně obdélném půdorysu s hmotou čtyřboké věžice, vytupující z hmoty lodě partií zvonicového patra. Hlavní jednoosé průčelí je členěno výrazným celoplošným lizénovým rámem a centrálně proraženým pravoúhlým vchodem pískovcového plošně profilovaného ostění segmentového zaklenutí s vytaženými uťatými rohy. V ostění je osazena dvoukřídlá vstupní dveřní konstrukce z masivu s typickými empírovými výzdobnými motivy ve frmě vějířů a rozet. Nad vchodem zavěšený předimenzovaný hlavní klenák pod vrcholovým ořímsovaným trojúhelným frontonem s vysekaným christogramem INRI a letopočtem 1750 pod ním. Obě boční fasády krátké lodi jsou členěny lizénovými rámy s vždy jednou okenní osou o jednom velkém pravoúhlém okně segmentového zaklenutí v hluboké špaletě. Původně bohatě profilovaná korunní římsa dnes zjednodušena nese sedlovou střechu, v závěru zvalbenou. Nad frontonem hlavního průčelí vystupuje z hmoty stavby těleso věže na úrovni zvonicového patra, členěné na čtyřech stranách lizénovými rámy s prolomenými pravoúhlými otevřenými okny segmentového zaklenutí v hluboké špaletě v pravoúhlých plošně profiovaných šambrán s výraznou plasticky zdobenou parapetní výplní s motivy čabrak. Průběžná korunní římsa nese klasickou střadně vysokou stanovou střechu s makovičkou a latinským křížem ve vrcholu. Interiér podvěží je zaklenut polem křížové klenby s mělkou segmentově zaklenutou nikou ve stěně po pravé straně při vstupu. Z podvěží vstupujeme do hlavní lodi s jedním polem české placky a plochami stěn tektonicky členěnými přízedními pilastry vysokého řádu s římsovými jednoduchými hlavicemi.materiál: cihla, omítka, krytina - pálená bobrovka Kaple sv. Prokopa stojící těsně vedle silnice. Je to podélná stavba se segmentovým závěrem. Průčelí je členěno lesenovým rámem a na osu je prolomeno vchodem se segmentovým záklenkem s ujímanými profilovanými rohy. Dveře dřevěné, výplňové, členěné na čtvercová a obdélná pole zdobená empírovými motivy vějíře a rozet. Vchod je přístupný dvěma schody. Nad vchodem je mohutný klenák vycházející z profilované korunní římsy, která nese ořímsovaný trojúhelníkový štít. V klenáku rytá christogram a pod ním letopočet 1750. BOční fasády jsou členěny lisénovými rámy a prolomeny jednou okenní osou ve špaletě segmentově klenuté. Korunní římsa, jejíž původní profilace byla při pozdějších úpravách pozměněna, nese zvalbenou střechu. V průčelí nad štítem se tyčí čtyřboká zvonice, jejíž strany jsou prolomeny segmentově klenutými okny v šambránách s čabrakovitým parapetem. Průběžná profilovaná korunní římsa nese stanovou střechu, která má ve vrcholu makovičku s křížkem. Interiér kaple zaklenut plackou, stěny členěny pilastry s ořímsovanou hlavicí. Podvěží zaklenuto křížovou klenbou, zeď vlevo od vchodu prolomena segmentově klenutou nikou.