kostel sv. Vavřince

Jedná se o jednolodní stavbu se čtyřmi klenebními poli, kněžištěm, sakristií a věží. Zdivo je převážně z lomového kamene, omítané, pouze části soklu zůstaly režné. Klenby jsou cihelné. Střecha je tvaru sedlového s valbou, krytá vlnitým plechem opatřeným červeným nátěrem. Krovová soustava je vaznicová. Exteriér: fasáda je řešena v základní ploše jako šedá, lehce vystupující pilastry jsou barvy okrové, římsy, šambrány v barvě bílé. Západní průčelí: Symetrické, ve středu vstupní dveře (kasetové), v barokně profilované šambráně s ušima, nad vstupem oblouková římsa, výše okno s obloukovým nadpražím ve štukové šambráně, nad ním obloučková římsa. Po levé i pravé straně po dvojici pilastrů, ornamentálně zdobených na hlavicích. Celé průčelí ukončeno ve vrcholu barokní obloučkovou římsou. V ose vstupu nad vrcholovou římsou vybíhá pilířek, nesoucí ocelový kříž s písmeny IHS. Severní průčelí: Hlavní hmota objektu je pětiosá, vlevo se uplatňuje nízká hmota sakristie, za níž vertikálně vybíhá věž čtvercového půdorysu. V první ose okenní (zprava), se nacházejí dvě (nad sebou), ve 2., 4. a 5. ose vždy po jednom vysokém okně s obloukově klenutým nadpražím, přičemž okenní otvor v 5. ose je o poznání užší. Ve 3. ose se nachází okno lunetové, zdobené vitráží, pod ním vstup. Všechny okenní otvory jsou orámovány štukovou, barokně profilovanou šambránou. Průčelí je mezi každou okenní osou členěno vždy dvojicí pilastrů. V průčelí sakristie sledujeme pouze dvě malá, tabulkově řešená okna s rovným nadpražím, ve štukové šambráně. Východní průčelí: opět symetrické. V ose vystupuje věž čtvercového půdorysu, po její pravé straně nízká hmota sakristie, po levé straně rovněž nízká hmota prostoru vytvářejícího zádveří před vstupem do věže. Při pohledu na věž vidíme dvě oblouková okna v ose nad sebou, lemovaná štukovou šambránou s barokní profilací. Mezi nimi sledujeme kordonovou římsu klasického profilu, která pohledově koresponduje s vyšší římsou hlavní. Vyšší z obou zmíněných oken je opatřeno dřevěnou žaluzií. Nad ním jsou umístěny hodiny, výše pak hlavní římsa klasického profilu, na níž navazuje střecha věžovitého tvaru, krytá plechem, opatřeným zeleným nátěrem. Z roviny střechy vystupuje malé půlobloukové okénko. Vrchol věže zakončen makovicí s kovovým patriarchálním křížem. Fasáda věže se opakuje stejným způsobem do všech čtyř stran. Jižní průčelí: v podstatě shodné s průčelím severním. Pouze v 1. ose okenní (zleva) jsou namísto spodního z obou okenních otvorů vstupní dveře ve štukové šambráně s ušima a barokní profilací a vpravo vedle, malé okénko s rovným nadpražím, rovněž ve štukové šambráně. Vpravo od hlavní hmoty lodi kostela se nachází nízká hmota zádveří, před vstupem do věže, která odpovídá sakristii na severní straně. V jeho levé ose jsou umístěny dveře s rovným nadpražím ve štukové šambráně. Za touto nízkou hmotou se pak vypíná vertikální hmota věže s průčelím výše popsaným.