kaple zv. švédská

Malá zděná omítaná kaple typu poklony stojící na mírném návrší na hřebeni Jeleního vrchu (dříve Jelenice) nedaleko lokality Děrné. Drobná stavba (asi 2,5 m vysoká) vystavěná na půdoryse příčně loženého obdélníka, uzavřená sedlovou stříškou krytou falcovaným plechem. Hlavní průčelí kaple otevřeno širokou nikou sahající až na zem, ukončenou stlačeným obloukem. V nice je v celé její šířce vyzděno kamenné klekátko (do výšky cca 0,5 m) z nahrubo opracovaného neomítaného kamene. Nad ním visí prostý dřevěný kříž. Výklenek kaple je rámován dvěma jednoduchými pilastry s hladkými dříky. Průčelí uzavírá průběžná profilovaná korunní římsa a hladký trojúhelníkový štít. Boční stěny člení sokl. Nika kaple původně nedosahovala až na zem a byl v ní umístěn obraz Svaté Rodiny malovaný na dřevě, dole s nápisem upomínajícím na lidovou pověst o sedlnických sedlácích zabitých Švédy v době obléhání Fulneka za třicetileté války: "Du wirst, o christlicher Pilger, ersucht, diesen Ort dem Schutze der Mutter Gottes zu empfehlen und für die nach Aussage der ältesten Einwohner an dieser Stelle erschlagenen Männer zu beten in der Meinung, das es Dir einstens wird vergolten werden. Wenn Du zum Unterhalte dieser Kapelle nach Deinem Vermögen beitragen wirst, so danken wir für diese Opfergabe." (Ty, křesťanský poutníče, jsi žádán doporučit toto místo pod ochranu Matky Boží a modlit se za muže dle výpovědi nejstarších obyvatel zde zabité, v naději, že ti to jednou bude oplaceno. Jestliže přispěješ dle svého jmění na zachování této kaple, tak děkujeme za tento pamětní dar.) Nápisová deska byla později (ve 20. letech 20. století) nahrazena novou s textem: "Jesus, Maria und Josef, stehet uns bei in der Todesstunde!"