socha sv. Marka

Za obcí umístěna socha sv. Marka. Výškově odstupňovaný sokl je usazen na izolovaná základ čtvercového půdorysu. Trnož s odstupňovanou pravoúhlou paticí se splávkem ve vrcholu pokračuje přibližně hranolovým dříkem s bočními volutovými křídly. Na čelní straně je pročleněn profilací vpadlého pole zrcadla s ujmutými rohy v horní a dolní části projmutým obloukem. V ploše původně sekaný majuskulní nápis dnes obtížně čitelný. Plocha volutových křídel je plošně členěna na spodní závitnici vegetabilním dekorem. Podstavec je završen dvojicí pofilovaných říms, kordonovou a hlavní s průběžným vlysem v ploše mezi nimi. Na podstavci spočívá plintus a na něm postava sv. Marka. Je podán v archaizujícím šatě sestávajícím z dlouhé kutny v pase přepásané a doplněné dlouhým řasnatým pláštěm , přehozeného přes ramena. Draperie je vedena zejména vertikálními směry v klidných a hlubokých záhybech . Světec v mírném kontrapostu s vahou na pravé noze s vytlačením levého kolena v levé ruce drží otevřenou knihu evangelia ve výši pasu. Pravice mírně předsunuta. Obličej vrásčitý s výraznými rysy staršího muže s vlnitými delšími kučerami na temeni hlavy hladce sčesanými. Pohled směřován vzhůru s mírným záklonem. Při patě pravé nohy vystupuje stojící lev, tělem diagonálně postaveným kolmo za Marka. rozměry: sokl cca 1,2 . 0,8 m, výška cca 3 - 3,5 m materiál: kámen - pískovec