Rodný dům G. J. Mendela

Rodný dům Gregora Johanna Mendela má podobu trojbokého dvora s mírně odsazenou čtvrtou stranou. Jedná se o tradiční formu uspořádání zemědělské usedlosti typickou pro oblast Kravařska, v genezi odkazující k dispozičním archetypům spojeným s kolonizací území německým etnikem. Statek byl postaven zhruba uprostřed zástavby lánové vesnice lineárního uspořádání. Dle historických map statek čp. 58 (dnešní čp. 69) obklopovala zahrada s ovocnými stromy, či sad, podél hlavní cesty rostly vyšší stromy. Blíže domu byla malá zelinářská zahrádka. Dosavadní stav poznání areálu dovoluje předpokládat, že zděnou podobu usedlost získala nejpozději ve 2. desetiletí 19. století. Drobné změny vyplývající ze srovnání Císařského otisku mapy Stabilního katastru se současnou mapou avizují, že během své existence areál prošel určitými úpravami a adaptacemi. Přesto jsou v jeho současné hmotné podstatě nejstarší stavební etapy stále zřetelně zachovány. V roce 1965 byl v usedlosti otevřen Památník G. J. Mendela. V roce 2002 byl statek vykoupen od soukromých vlastníků a po té, v roce 2007, proběhla rekonstrukce objektů areálu, vyznačující se sjednocujícím, stylově vyváženým architektonickým pojetím, které významně ovlivnilo dnešní podobu interiérů budov. Současné členění ploch v okolí statku odpovídá historické struktuře a historickému funkčnímu využití těchto pozemků.