schodiště se sochařskou výzdobou

Kamenné schodiště vsazené mezi dvě plné zdi, chráněné kamennými deskami a doplněné na vnitřní straně zděným madlem. Ze strany náměstí se otvírá velkou půlkruhovou branou s reliéfem ženské hlavy v klenáku, která je vložena mezi toskánské pilastry, nesoucí bohatě členěný vlys a tympanon. Na jeho vnitřní straně ke schodišti je v jemném pískovci provedený reliéf Korunování Panny Marie v oválné kartuši s volutami a festony. K bokům brány přiléhají úseky zdi se dvěma hladkými pravoúhlými brankami. Na ukončující desce stojí dvě pískovcové postavy světců - biskupů (Ambrož a Augustin ?), ve vrcholu tympanonu brány je pískovcová socha stojícího sv. Josefa s Ježíškem v náručí. Horní nástup schodiště ukončují dva hranolové pilíře, na jejichž římsách jsou stojící pískovcové skulptury okřídlených andělů. Sochy: sv. Josef - volně stojící postava v mírně nadživotní velikosti, drží na levé ruce Ježíška. Světec je oděn v tradičním rozevlátém rouše, s kovovou svatozáří nad hlavou. sv. Ambrož? - levý biskup - volně stojící postava v biskupském šatě, s mitrou na hlavě, s rozpřaženýma rukama, se zdviženou (žehnající) pravicí a knihou položenou na levici. sv. Augustin? - pravý biskup - volně stojící postava v biskupském šatě, s mitrou na hlavě, s rozpřaženýma rukama, přičemž v levé ruce drží rozevřenou knihu. Dvojice andělů - volně stojící nadživotní figury, prostovlasé v rozevlátých rouchách, na zádech mohutná křídla.