hradiště a keltské oppidum Závist

Poloha se nachází nad levým břehem Břežanského potoka, na vrchu Hradiště naproti Zbraslavi. Na akropoli vede žlutá turistická značka.K hradišti bylo v pozdní době laténské pravděpodobně připojeno také opěvnění protilehlého kopce Šance (nad pravým břehem Břežanského potoka). Lokalita byla osídlena už v pozdní době kamenné, ale spolehlivé doklady o existenci opevnění jsou až z doby bronzové, kdy fortifikace chránila plochu o velikosti 60 ha. Systém opevnění řazeného do laténského období vymezil plochu 170 ha a vznikal postupně od konce 6. do 5. stol. př. n. l. Obyvatelé oppida z 2.-1. stol. př. n. l. zpočátku využili staršího opevnění, to bylo později několikrát přestavováno. Hradiště bylo vícedílné, k akropoli bylo postupně přidáno několik předhradí a podhradí. Z akropole pochází doklady několika různých objektů označovaných jako svatyně, jejichž analogie jsou někdy hledány v etruském nebo řeckém prostředí. Na níže položených předhradích stála obytná zástavba tvořena ohrazenými dvorci. Zánik hradiště byl spojován s Marobudem, nyní se klade do třetí čtvrtiny 1. stol. př. n. l. Výrazných terénní reliktů si všimnul už Václav Hájek z Libočan, který zde umístil sídlo germánského krále Marobuda. Později se o hradišti zmiňoval Bohuslav Balbín. První plán a archeologický popis pochází z 2. pol. 19. stol. Od roku 1943 probíhaly na lokalitě sběry a její přesné zaměření, které tvořilo základ pro archeologický výzkum, který byl zahájen v roce 1963. Systematický archeologický výzkum byl ukončen v roce 1990.