socha Ecce Homo

Socha Ecce Homo stojí na soklové architektuře při severní stěně kostela sv. Floriána. Sokl i vrcholová socha jsou zhotoveny z pískovce okrového zabarvení. Z jednoduché hranolové základny ukončené jednoduchou profilovanou římsou vybíhá soklový dřík, který se směrem nahoru mírně zužuje zhruba do dvou třetin své výšky, následuje horizontální přepásání s výžlabkem a další výrazné projmutí k profilované soklové římse s abakem a nízkým hranolovým soklovým nástavcem. Čelní strana soklu je zdobena dvěma asymetrickými reliéfními rokajovými kartušemi. Ve spodní části je nečitelný nápis psaný frakturou. Horní kartuše přetíná průběžnou soklovou římsu. Na soklovém nástavci stojí na plintu socha Krista v životní velikosti ve výrazném kontrapostu s tělem lehce esovitě prohnutým. Socha Ecce Homo je zobrazena v tradičním pojetí. Obličej Krista je vroubený vousem, dlouhé vlasy mu splývají na ramena. Hlava je otočena mírně doleva a pohled směřuje mírně vzhůru, na hlavě má Kristus symbolicky ztvárněnou trnovou korunu. Kristus je oděn v bederní roušce, přes záda mu splývá na prsou svázaný plášť, na jehož rubu jsou částečně patrné stopy červené polychromie. Ruce má vpředu před tělem spoutané provazem přes sebe.