socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého na soklové architektuře stojí při severní stěně lodi kostela svatého Floriána v Krásném Březně vpravo od vstupního portálu. Na hranolové základně s oblounem stojí na delší stranu položený kvádr, který pochází ze soklu již neexistující sochy sv. Ludvíka. Kvádr má na čelní straně lehce vystupující nápisové zrcadlo s odsazenými plnými bočními oblouky. V ploše zrcadla je vytesán nápis „Haec statua st. Ludovici noni, regis Galliae, debellatoris terrae sanctae posita a pio cultore ill. domino, Ludovico Richardo S. R. Comite de Cavriani L. B. in Niederwaltesdorf.“ Na tomto kvádru je osazen soklový dřík s rozšířenou dolní částí a ukončený profilovanou římsou. Dřík má na čelní straně předstupující středovou část – jí a boky zdobí zrcadla s konkávně vykrajovanými rohy. Na krycí desce s obvodovou římsou je položen subtilnější nízký profilovaný soklový nástavec, na němž stojí socha světce. Socha Svatého Jana Nepomuckého je provedena v tradičním kanovnickém rouchu s pravou nohou ve zřetelném kontrapostu, v pravé, diagonálně dolů natažené ruce s poodhrnutým cípem pláštěnky třímá biret, na levém předloktí má diagonálně položený krucifix se zlacenou palmovou ratolestí. Prostovlasý světec hledí na krucifix, kolem hlavy má zlacenou svatozář s pěticí hvězd. Sokl i vrcholová socha jsou z pískovce.