kostel Povýšení sv. Kříže

Jednolodní jednověžová orientovaná sakrální stavba s podkovovitým presbytářem. Západní průčelí, obrácené do silnice, je tvořeno věží předstupující před tělo lodi. Hlavní vstup zajištěn profilovaným pískovcovým portálkem, zakončeným uskočeným segmentem; na vrcholu kartuš s reliéfním znakem města Dvora Králové. Dveře dřevěné s kovanou mříží v segmentovém světlíku. Nad nimi nad sebou dvě stejná okna s profilovaným pískovcovým ostěním, mezi ně vloženo oválné okénko. Schéma oválného a velkého okna se opakuje na obou bočních stranách věže. Hlavní římsa plasticky zalamovaná, pod ní při každé straně drobný štukový ornament. Věž zastřešena oplechovanou cibulovou střechou. Západní věž přechází po obou stranách do těla lodi úseky konkávně prohnutých zdí. Na nich po obou stranách pískovcové voluty s obelisky. Schéma severní i jižní fasády je totožné - dveře v jednoduchém kamenném, segmentovém portálku, dvě okna s jednoduchým segmentovým ostěním a profilovanou bankálovou římsou na lodi, jedno na presbytáři. Presbytář podkovovitý, k němu v ose přistavěna nížší pravoúhlá sakristie s jižním okénkem v ostění s ušima. Stavba má asi 80 cm vysoký pískovcový sokl a fasádu členěnou ze všech čtyř stran lizénovými rámci.