městský dům

Rohový jednopatrový dům na hloubkové parcele. Do ulice Dolní brána orientovaný třemi okenními osami. Přízemí je prolomeno třemi polokruhově zaklenutými oblouky loubí, které dosedají na pískovcové hranolové pilíře. Pilíře jsou na bocích zdobeny kanelurou, kterou na horním a dolním okraji rámují oválná vpadlá zrcadla. Mají masivní kubické sokly a profilované římsové hlavice. záklenky jsou rámovány profilací, která je ve vrcholu přerušena malými plochými klenáky s rytými zrcadly. Cvikly a prostor nad záklenky má kvádříkovou bosáž , zakončenou masivní profilovanou kordonovou římsou, která odděluje přízemí a patro. V 1.p. jsou osazena okna typu T do plochých lištových ostění s ušima. Okna do podstřeší osazená ve vnějším líci fasády jsou úzká ležatě obdélná, dvoutabulková, ven otvíravá. Fasádu zakončuje profilovaná korunní římsa s deskovým základem. Podloubí je zaklenuto plackami mezi pasy. Je prolomeno třemi otvory. Vlevo polokruhově zakončené lištové pískovcové ostění výkladce s vně osazenými okenicemi. Střední osa má historické rámování a výplň - je zde osazeno pravoúhlé pískovcové ostění s obdélným nadsvětlíkem, profilované na okrajích, s vystouplým zrcadlem na překladu a velkými rozetami kubických hlavicích rámujících překlad. V portálu jsou osazeny dvoukřídlé rámové dveře s oválnými dekorativními motivy ve středu rámů a původní klikou a kováním klíčové dírky. Pravý otvor je zaklenut segmentově a je v něm osazen novodobý prosklený výkladec. Pata podloubí je u stěny domu opatřena soklem z masivních pískovcových desek, který přechází na boční fasádu. Boční průčelí je sedmiosé. V přízemí v pravé krajní ose je prolomen oblouk loubí se stlačeným záklenkem. Na hraně dosedající pilíř, a na druhé straně u čelní zdi podloubí na pilastr opakující členění pilíře. Boční fasáda má vysoký pískovcový sokl. Přízemí je bosované, v ostatních osách prolomené okny s profilovanými pískovcovými parapety, plochými ostěními a dvoukřídlými výplněmi o osmi tabulkách. Patra jsou členěna stejně jako na hlavní fasádě, pouze levá krajní osa 1.p. je zaslepena. zadní fasáda je čtyřosá, obrácená do malého dvora, který na levé parcelní hraně vymezuje klasicistní brána a zídka vyskládaná z pískovcových kvádrů a zakončená profilovanou římsou. V levé ose přízemí je osazen plochý pískovcový portál s odděleným nadsvětlíkem, ve zbývajících osách osmitabulková ven otvíravá okna. Nad přízemím pokračuje z boční fasády průběžná profilovaná kordonová římsa. Patro má čtyři okenní osy s okny typu T, zasazenými do hloubky špalet bez rámování. Okénka do podstřeší stejného typu jako na zbytku fasád. Všechny fasády mají jednotnou barevnost - šedomodrý základ v kombinaci s bílými arch. prvky v přízemí a okrovými v patrech. Střecha domu je pultová, k zadnímu a přednímu čelu zvalbená, krytá plechem.