městský dům

Jednopatrový řadový dům na hloubkové parcele se do ulice Dolní brána obrací třemi okenními osami. Hlavní průčelí je v přízemí prolomeno dvěma stlačenými oblouky loubí, které nasedají na hranolové pilíře opatřené omítkou, s masivními kubickými sokly, hladkým tělem a římsovými hlavicemi. Záklenky rámuje bohatá štuková profilace. Nad přízemím probíhá profilovaná kordonová římsa. Okenní otvory patra i podkroví mají nové výplně - v patře šestitabulkové, do podkroví v ležatě obdélných otvorech dvoutabulkové. Okna patra jsou osazena na štukové profilované parapety, bez dalšího rámování. Fasáda má žlutou barvu a bílé architektonické prvky. Zakončuje ji jednoduchá korunní římsa hranolového profilu. Stěna domu je do loubí prolomena dvěma shodnými segmentově zaklenutými otvory. V pravém s odhaleným profiilovaným pískovcovým ostěním jsou osazeny dvoukřídlé krámské vrata na masivních závěsech s kováním zámku z poloviny 19. století. V levém otvoru s profilací zatřenou fasádním nátěrem jsou osazeny dvoukřídlé rámové dveře se složitě vyřezanými dekorativními výplněmi, jednoduchou plochou klapačkou a profilovanou římsou oddělující dvoutabulkový nadsvětlík. podloubí je sklenuto dvěma plackami do pasů. Zadní fasáda je v současnosti pod lešením, rekonstruuje se. Je tříosá s okny se segmentovým záklenkem v přízemí a pravoúhlými v patře a do podkroví. Okna patra jsou osazena na profilované štukové parapety, jsou venotvíravá se čtyřtabulkovými výplněmi. Okna do podkroví jsou ležatě obdélná s dvoutabulkovými výplněmi bez rámování. Fasádu zakončuje masivně vysunutá korunní římsa se základem v hranolovém profilu. Nízká sedlová střecha se hřebenem souběžným s průčelím je kryta plechem a v zadní části opatřena čtyřmi výklopnými střešními okny.