městský dům

Rozlehlý řadový patrový dům, který po přestavbě z pol. 19. století zahrnuje tři starší domy a je rozložen na parcele šířkově. Do ulice Dolní brána je orientováno sedm okenních os. V přízemí je prolomeno pět nestejně širokých segmentově zaklenutých oblouků loubí, které dosedají na bosované pískovcové pilíře. Krajní oblouky a střední oblouk jsou úzké přes jednu okenní osu, další mezi nimi mají dvojnásobnou šířku. Záklenky jsou až po profilovanou korunní římsu pokryty kvádrovou bosáží. Krajní osy patra rámují lizénové pásy s vpadlými zrcadly. Okna jsou osazena na parapetní římsu, do lištových ostění, které rámují pilastry s volutovými hlavicemi, nesoucí přímé suprafenestry. Pod okny jsou podokenní vlysy v podobě dvou vpadlých obdélných zrcadel vedle sebe. Nad patrem probíhá subtilní kordonová římsa a nad ní jsou situována zdvojená čtvercová okénka do podkroví s okosenými hranami a po stranách s volutovými konzolami. Jedna menší volutová konzolka s listem je umístěna vždy také uprostřed mezi okénky tvořícími dvojici. tyto konzoly nesou bohatě profilovanou korunní římsu. podloubí je sklenuto plackami do pasů. Stěnu domu prolamuje několik otvorů - zleva: pravoúhlý otvor s pískovcových schoem a novodobou jednokřídlou výplní dveří; profilované pískovcové ostění portálku se segmentovým záklenkem, druhotně zmenšeno pro typové dveře kombinující hliníkové rámy s prosklením; velké pravoúhlé dvoukřídlé okno; profilovaný segmentově zaklenutý pískovcový portálek s druhotně vloženými dozděnými typovými dvoukřídlými dveřmi - prosklené hliníkové rámy; zcela vpravo kombinace obdélného nečleněného výkladce a typových dveří, opět s hliníkovými rámy. Zadní sedmiosé průčelí je ve střední ose v rosahu přízemí i patra opatřeno schodišťovým rizalitem, který v přízemí na nárožích zpevňuje odhalené armování z pískovcových kvádříků a v přízemí i patrech lizénové rámce (v patře je rámec zdvojený). V přízemí je na střed situován zadní vstup do domu s profilovaným pískovcovým portálem se segmentovým záklenkem. V portálu jsou osazeny dvoukřídlé historizující rámové dveře s profilovanou klapačkou s vydutou hlavicí a bohatě profilovanou římsou oddělující nadsvětlík. Nadsvětlík je členěn systémem vertikálních a diagonálních profilů do mnoha tabulek, přičemž spodní řada má pětiboké pole a horní dvě routové. Na dveřích je dochováno původní kování zámků a kliky. Dřevo je opatřeno tmavě červeným nátěrem. V patře je prolomeno polokruhově zaklenuté okno v původní dvoukřídlou výplní, doplněnou nasvětlíkem s vitráží. Boční části rizalitu jsou na obou stranách v obou patrech opatřeny dvojcemi úzkých okének se segmentovými záklenky. Okna ve vedlejších osách jsou osazena na profilované pískovcové parapety a zasazena hladce do fasády. Okna přízemí mají segmentové záklenky. Nad přízemím probíhá kordonová římsa, zalomená i na rizalit. Okenní výplně jsou shodné - dvoukřídlé s poutcem ve dvou třetinách výšky okna. Nad patrem probíhá subtilní kordonová římsa o dvou profilech, oddělující podkrovní okénka - ta jsou řazena po dvojicích, stejného tvaru jako na hlavní fasádě. Fasádu zakončuje korunní římsa deskového profilu. Omítka má přirozenou barvu vápna. Sedlová střecha je orientována hřebenem souběžně s průčelím, kryta boským šindelem.