městský dům

Jednopatrový řadový dům na hloubkové parcele, obrácený do ulice Dolní brána čtyřmi okenními osami. Přízemí prolamují dva oblouky loubí s polokruhovými záklenky dosedajícími na pískovcové pilíře vpadlými zrcadly, masivními kubickými sokly a římsovými hlavicemi. Záklenky jsou rámovány plochými rámy na vnějším okraji s profilací, které vymezují polocvikly s rytým rámcem s puklicí ve středu. Jako centrální motiv cviklu ve středu fasády se uplatnil oválný medailon s měšťanskou merkou (kotva, na kterou jsou navázána písmena). Nad přízemím probíhá oblamovaná pískovcová kordonová římsa, na kterou dosedají pilastry v meziokenních osách patra. Pilastry mají jednoduché pískovcové patky a římsové hlavice, na které nad kordonovou římsou mezi patrem a půdním polopatrem nasedají triglyfové nástavce. Dvoukřídlé výplně dělené do čtyř tabulek jsou umístěny v hloubce špalet dekorovaných lištovým ostěním s ušima a kapkami. Parapetní a nadokenní výplně jsou zdobeny festony. Kordonová římsa nad patrem je tvořena čtyřmi plochými profily, následuje vlys dělený triglyfy a další plasticky vysunutá bohatě profilovaná římsa. Na ni nasedají lizény meziokenních os půdního polopatra, které rámují hladce ve fasádě vložená dvoutabulková okna téměř čtvercového tvaru. Hlavní průčelí zakončuje výrazně vysunutá hranolová korunní římsa. Barevnost fasády kombinuje světle zelenou na architektonických prvcích s tmavějším tónem podkladu. Podloubí je sklenuto vlevo polem valené klenby se styčnými trojbokými lunetami, vpravo valenou klenbou se dvěma pětibokými lunetami u stěny domu a jednou nad obloukem loubí. zachovala se zde z části původní kamenná dlažba z velkých obdélných pískovcových desek. Stěnu domu prolamují čtyři otvory. Vlevo vstup do chodby s nečleněným pravoúhlým pískovcovým ostěním a s výplní dvoukřídlých dveří z konce 19. století. Dveře mají jednoduchou klapačku, nové kování a kliku. Dekor tvoří profilované stojatě obdélné vpadlé rámce a pod nimi sokly tvořené slepými sdruženými okénky s polokruhovými záklenky. Nad rámci jsou umístěny zubořezové římsky a nad nimi profilované nadpraží oddělující nadsvětlík rozdělený do dvou tabulek. Střední otvory jsou shodné, pravoúhlé, bez rámování - v jednom je zasazen do hloubky špalety bankomat, ve druhém dvoukřídlé šestitabulkové okno. V pravém segmentově zaklenutém otvoru je osazena moderní kombinace dveří výkladce. zadní průčelí světle zelené barvy s okrovými detaily je čtyřosé. V pravé ose přízemí je osazen pískovcový lištový portál s obdélným nadsvětlíkem nad kamenným překladem, výplň, dvoukřídlých dveří je novodobá. Ostatní osy přízemí i patra jsou osazeny dvoukřídlými šestitabulkovými okny v plochých šambránách. Okna do podkroví jsou ležatě obdélná, čtyřtabulková se stejným rámováním jako předchozí. Zadní průčelí zakončuje jednoduchá hranolová korunní římsa. Dvorek zatravněn. Sedlová střecha domu je orientována hřebenem souběžně s průčelím, krytá plechem. Krov konstrukce vaznicové, z části půdy u zadního čela rekonstruován půdní byt. Půdu u předního čela domu zpřístupňují kované protipožární dveře s původním zámkem. V prostoru jsou deponovány jednokřídlé dřevěné dveře s plechovým klasicistním kováním.