krucifix na podstavě

Kamenný krucifix se nachází u místní komunikace ve směru Nová Paka – Úbislavice po levé straně mezi objekty č.p. 5 a č.p. 9 před dřevěným plaňkovým oplocením. Kvádrový sokl je zarostlý v náletové travní vegetaci, o rozměru 83 x 60 x 58 cm výšky, ukončený ústupkovou oblou hlavicí, na čelní straně s rytým textem: TENTO / KRICZ WIZDWIH / IVAN WRABEC / A: 1777 /. Podstavec krucifixu kvádrového tvaru o výšce 102 cm, ve spodní části po stranách s většími volutami, po stranách stlačenými, páska volut přechází do obvodového rámce se zrcadlem. V hoření části podstavce dvojitá oblá páska, uprostřed se segmentem, pokračující na boky podstavce, které jsou zdobeny trojicemi třapců. Na čelní straně vytesán reliéf Loučení P. Marie s Kristem, výška reliéfu 72 cm, figury zobrazeny z profilu, v kontrapostu, v dlouhých splývavých šatech. Plačící Marie se šátkem u očí zobrazeno v levé části reliéfu a s podanou pravou rukou Ježíši Kristu. Postava Jeříše v dlouhém řaseném šatě. Zvlněná hlavice o tloušťce 40 cm, uprostřed s volutovými křidélky, pod nimi palmeta se třapcem, hlavice v zadní části vytváří nízký plintus pro vztyčení poměrně masivního kamenného krucifixu, ve spodní části se soklíkem a zavíjenými páskovými volutami, od spodního břevna směrem nahoru mírně zužující, zakončen kalichovitými rameny, po obvodu s úzkou páskou, ve vrcholu titulus s nápisem INRI. Na krucifixu zavěšen korpus mrtvého Krista, s hlavou skloněnou k pravému rameni, s bederní rouškou a cípem u pravého boku. Velikost krucifixu 195 cm, výška korpusu Krista 95 cm. Materiálem světlý pískovec, celková výška 395 cm.