dílna u Suchardova domu

Objekt dílny čp. 283 u Suchardova domu v Nové Pace se nachází pod náměstím TGM. Stavba je podélného půdorysu vystavěná na nízké kamenné podezdívce. Hlavní vstup do objektu je z ulice Suchardovy od SV strany po přístupovém úzkém schodišti, okolo stavby je nízké kovové oplocení. Boční vstup do objektu taktéž z nádvoří od SZ strany ze směru od Suchardova domu (budovy muzea). Obytná patrová střešní nástavba je završena mansardovou střechou s profilovanou obvodovou římsou, v čelním pohledu v rozích s maskarony. Nad hlavním vstupem z ulice ve vrcholu střechy je kvádrová lucerna s prosklenými stěnami zakončená hrotnicí. Reprezentativní průčelí je tříosé, děleno pilastry. Uprostřed je hlavní vstup s dvoukřídlými dveřmi se světlíkem, které jsou osazeny v kamenném profilovaném ostění s hlavicemi, ve vrcholu se segmentem a klenákem. Okna po stranách obdélná, dělená do šesti polí jsou osazena v rovině fasády. Přízemní část objektu ukončena architrávem s kordonovou oplechovanou římsou, na kterou navazuje nízké mezipatro s pilířky, které jsou po stranách zdobeny pískovcovými čučky. Plochý štít s volutovými křídly po stranách v šíři průčelí vystupuje z mansardové střechy je ukončen kamennou římsou, ve vrcholu se segmentem, po stranách s pískovcovými čučky. Okapové průčelí od SZ strany osmiosé, v přízemí se třemi osami zaslepených oken, bočním vstupem a obdélnými identickými okny jako v průčelí objektu. V obytné střešní nástavbě jsou čtyři obdélná okna s okenicemi. Mansardová střecha s pokládkou živičného šindele tmavošedé barvy. Plášť objektu s bohatou sgrafitovou výzdobou. V portálovém nadpraží figurální výzdoba, pilastry zdobené psaníčkovými motivy, nad okny ve sgrafitových paspartách s vegetativní výzdobou jsou uplatněny vlastenecké citáty klasiků. Zaslepená okna s geometrickým dekorem, architráv se jmény umělců (Levý, Mánes, Aleš...) Interiér: Místnosti přízemí a obytného střešního patra jsou plochostropé, v současné době je využíván boční vstup ze dvora (od SZ strany), s dvouramenným kamenným schodištěm. V místnosti muzea v patře nad trojkřídlými dveřmi se skleněnými výplněmi sádrové odlitky reliéfů od akad. sochaře Stanislava Suchardy (1866 - 1916) ve štukových rámech s festony: Utonulá a Cesta z pole (rozměr 75 cm x 240 cm).