krucifix na podstavě

Kamenný krucifix se nachází u průjezdní komunikace v osadě Valdov, poblíž objektu čp. 65 u vzrostlé lípy. Kvádrový sokl o rozměru 89 cm x 66 cm x 65 cm výšky je umístěný na dvou základových kamenných sesazených stupních. Na čelní straně soklu rytý text: LIDe LaskV k sobe Vespolek / prokazVjte, tak praWi ten / genz z Lasky postoVpil / pretezkoV smrt za Was /, okolo pasparta se sraženými rohy. Sokl v hořejší části s volutovými křídly s palmetami, mezi nimi mušle. V mělké nice podstavce, v hořejší části se segmentem, je zobrazen reliéf P. Marie Bolestné, figura je zobrazena v kontrapostu se sepjatýma rukama před tělem, hlava prostovlasá je skloněna k levému rameni. Okolo niky páskový geometrický listovec, ve spodních nárožích a ve vrcholu segmentu s rozetami ve čtvercovém tvaru. Nároží podstavce s páskovou stuhou, která je v horní části ukončena hraněnými volutami. Římsa profilovaná, široká, uprostřed vzdutá s volutovými křidélky, pod ní symetrická kartuše s listy. Na soklíku je vztyčen krucifix s oblým tvarem zakončených ramen, ve vrcholu s nápisovou páskou. Na kříži korpus mrtvého Krista s hlavou skloněnou k pravému rameni, trnovou korunou na hlavě, tělo je kryto zřasenou bederní rouškou. Materiálem je světlý pískovec. Na zadní straně podstavce je rytý, několikařádkový text: Dne 28. augusta 1809 / a nákladem pobožné obce zdejší / vyzdvižen gest tento / kříž /. Toho času posvěcen / za Josepha Hacha / 22. augusta 1819/. Celková velikost 385 cm.