venkovský dům

Zemědělský přízemní zděný dům, půdorysně členěný (od průčelí) na obytnou část, maštal, chél a řezárnu. Členění prostoru, stavební konstrukce, hmoty a především výzdoba průčelí a štítu nesou znaky venkovského domu ze začátku 20. století. Zvlášť hodnotná je zmíněná výzdoba, kterou osobitým přístupem vytvářel fasádník a která nebyla zřejmě předmětem řešení stavebním plánem poučeného stavitele. Tvůrce fasády, ve snaze co nejefektivněji vyzdobit průčelí a štít, použil prvky zdobící fasády v poslední čtvrtině 19. století, používané v nedaleké Chrudimi a v okolních městečkách, a dále prvky secesní z mladšího období. Celé řešení je zajímavým dokumentem doby vzniku, jinde převážně nedochované. Část průčelní výzdoby, jako např. konzoly nad okny, je proveden z prefabrikovaných zdobných prvků z venkovní sádry. Ve štítu je datování 1910. Omítky mají vápenný nátěr v odstínu světlého okru, zdobné články jsou natřeny bíle. Dům je krytý sedlovou střechou, vazba má šikmou stolici, krytina pálené tašky. Trámové stropy podbité a omítané na rákos, podlahy prkenné, síň dlážděná. Truhlářské doplňky odpovídají době vzniku stavby. (popis Štěpán 1988)