plot

Uvedený plot tvoří hranici mezi parcelou č. 69, a to podle průčelní zahrádky a dvora. Stylově navazuje na řešení průčelí domu a odpovídá jeho datování rokem 1910 (ve štítě domu). Oplocení je poměrně dobře zachovalou ukázkou náročnějšího a ozdobného hrazení pozemku sedláka. Dokládá také, že i ve venkovském prostředí se projevovala vyspělá úroveň řemesel, souvisejících se stavebnictvím. Podezdívka plotu je z pískovcových kvádrů, vlastní plot tvoří obloučkovitě vyplétané rámy nesené kovovými sloupky. Ty jsou nahoře ozdobeny odlitky a pásovinou v ozdobných křivkách. Součástí oplocení je vjezd do selského dvora s brankou. Je vytvořen třemi pilíři z režného cihelného zdiva, na nichž je pozoruhodné, že cihelna k postavení pilířů mohla nabídnout nejen běžné kvalitní cihly, ale i zvláštní zvarovky, ze kterých se vyzdíval šikmý přechod na širší patky pilířů. Plot je natřen zelenou olejovou barvou. (popis Štěpán 1988)