zřícenina hradu Fürstenwalde

Hrad nechal někdy před polovinou 14. století vystavět opavský vévoda Mikuláš II., první písemná zmínka je z roku 1348. Zřícenina hradu leží na protáhlém vrcholu Zámecké hory (854 m) mezi údolími Bílé a Střední Opavy. Nečetné pozůstatky zdiva a stopy po úpravách skalnatého podloží dovolují jenom hrubou představu o podobě hradu. Rozsáhlejší zděné relikty jsou zachovány na nejvyšším místě skalnatého vrcholu a patří dvouprostorovému věžovitému paláci o rozměrech cca 12,5 x 15 m s šířkou základového zdiva cca 2 m. Vlastní jádro pokračovalo od tohoto paláce směrem k jihozápadu a bylo ukončeno na okraji skály zdí o mocnosti 2 m, která chránila hrad z nejsnáze přístupné cesty od sedla. Nižší vrcholová partie byla, jak dokládají na několika místech dochované části, obehnána po okrajích umístěnou zdí o šířce cca 1 m. Přístup do hradu byl patrně na východní straně a s největší pravděpodobností byl zabezpečen menší branskou budovou, jak je patrné z doposud čitelné konfigurace terénu. Kromě povrchových sběrů zde byl první archeologický výzkum realizován až v roce 2012, kdy byla odkryta část obvodové hradby. Výzkumem byla také získána kolekce keramických a kovových nálezů, z nichž nejvýznamnější je stříbrný brakteátový haléř z třetí čtvrtiny 15. století spojovaný s mincovnou v Krnově.