venkovský dům

Přízemní roubený objekt na obdélném půdorysu s rozšířením v zadní části v šíři zápraží, druhotně doplněný o dřevěný přístřešek podél vstupního průčelí, se suchým záchodem. Dům je orientován štítem poněkud šikmo ke komunikaci, na minimálním pozemku s oplocenou předzahrádkou, střecha je sedlová s polovalbou v průčelí. Roubení je částečně provedeno z kulatiny, zčásti i z hraněných trámů, hliněná vymazávka je uchycena dřevěnými odštepky. V přední části je roubení druhotně omítnuto. Exteriér: Přední část domu je hladce omítnuta, celý dům je olíčen okrovým vápenným nátěrem, bedněný přístěnek má šedý nátěr. V průčelí dvě nevelká dvoukřídlá okna dovnitř a ven otevíravá, členěná do čtyř tabulek, opatřená zeleným nátěrem. Štít s širokým podlomením a polovalbou má jednoduché bednění z lištovaných prken, a druhotné nečleněné okénko uprostřed. Krytina střechy i podlomení původně šindelová, překrytá několika vrstvami lepenky. Komín má širší spodní hranolovou část s úzkou římskou a užší zakončení. Jedno okno vede i na zápraží. Zadní stěna je kromě okénka v síni zcela bez otvorů, uprostřed se uplatňuje vystupující obezdívka pece a černé kuchyně. Zadní štítové průčelí je asymetrické, vpravo okno do světničky, vlevo drobné okénko komory. Štít je překryt lepenkou. Zhlaví stropních trámů s tradičním okosením hran je jediným výzdobným prvkem.