solarium

Drobná architektura solária se nachází na hranici sportovního areálu Bajda a Podzámecké zahrady jako pozůstatek původního umístění areálu koupaliště. Původně celodřevěná dnes dřevem obložená stavba je výsledkem dvou časově oddělených stavebních etap, které s sebou nesly také proměnu jejich funkcí. Jurkovičova stavba rybářského domku na obdélném půdorysu je tvořena přízemní částí, zastřešenou polovalbou, kterou příčně proniká vyšší, patrová hmota se sedlovou střechou. K jejímu čelu směrem do areálu Bajda byl později přistavěn pětiboký prosklený rizalit, procházející oběma patry a ukončený pětibokou pultovou stříškou ve štítě sedlové střechy. Dalšími částmi novější přístavby jsou prosklené verandy, navazující v přízemí po obou stranách rizalitu. Starší část stavby imituje na koso hrázděné zdivo. Okna v přízemí jsou pravoúhlá a torjúhelně ukončená, dvě okénka podkroví ve štítech jeou rovněž pravoúhlá, s okoseným trojúhelným zakončením. Štít dvoupatrové hmoty směrem do Podzámecké zahrady se otevírá jedním širokým oknem, zakončeným výrazně stlačeným obloukem. Novějšími částmi s jednoduchým pravoúhlým hrázděním probíhají v přízemí i v patře rizalitu pásy dekorativně členěných pravuúhlých oken. Stříška rizalitu je prosklená, nad verandy se v o něco mírnějším sklonu protahuje polovalbová střecha původního rybářského domku. Před střední osu rizalitu předstupuje drobná otevřená veranda vstupu se sedlovou stříškou. Materiál: původně celodřevěná stavba, dnes u obvodových zdí dřevěné obložení na zděném jádru, u vnitřních zdí dřevo, střechy šindel, stříška rizalitu sklo. Velký podíl mají prosklené části stavby. Stavba opatřena okapy a okenními mřížemi.