měšťanský dům U Zlatého slunce

Dvoupatrový dvoukřídlý dům exponovaného umístění v západní linii Velkého náměstí. Původně pozdně středověkého založení s převažující renesanční dispozicí, původně s loubím, dnes zaslepeným se sjednocujícím dřevěným mírně vyloženým výkladcem s dvěma pravoúhlými vchody do provozoven a jedním dveřním otvorem do přístupové chodby. V prostorách loubí dochované částečně valené zaklenutí na výsečích a částečně plochostropé. Eklektická průčelní fasáda přibližně z poslední třetiny 19. století zachovaává jasné členění čtyřmi okenními osami hladké plochy fasády velkého jednotícího lizénového rámce, Pravoúhlé okenní otvory s plošnou lineární šambránou jsou doplněny parapetní římsou a v suprafenestře rovnou nadokenní římsou s plastickou výplní, vzájemně osově provázané. Fasáda je zakončena korunní profilovanou římsou, nesoucí sedlovou střechu s hřebenovou linií podél domovní fronty. Prostory přízemí jsou členěné za rozsahem původního loubí vpravo umístěnou přibližně čtvercovou síní s valenou klenbou na výsečích s hřebínky. Vlevo od ní je umístěna dispozičně obdobně členěná místnost valeného zaklenutí s výsečemi na hřebíncích a za ní rovněž obdobná místnost. Vložené schodiště i plochostropé prostory pater jsou novodobějšího charakteru. Za nejstarší lez považovat sklepní prostory s dochovanou kamennou valenou klenbou.