venkovský dům

Přízemní roubený nepodsklepený objekt komorochlévního typu, na obdélném půdorysu s rozšířením v zadní části zápraží. Dům je orientován podélně ke komunikaci, v zahradě. Střecha je sedlová s bedněnými štíty, krytiny lepenková. Roubení je z trámů, v rozsahu světnice nehraněných s obílenou vymazávkou, bez podezdívky. Dřevěné části domu jsou opatřeny tmavým nátěrem. V zahradě je k zadnímu průčelí přistavěn polozapuštěný sklípek. Zadní část domu za síní je postavena nově jako replika. Dům trojdílné dispozice obsahuje úzkou průchodní střední síň, v jejíž zadní části vedle dveří do zahrady byla patrně černá kuchyně, světnici přes celou šíři průčelí (bez dochovaného topeniště) a v zadní části zcela nové dispoziční řešení na místě bývalých chlévů. V síni má strop prkenný lištovaný podhled, ve světnici je dochován povalový strop z kuláčů, podepřený okoseným trámem. Podélné vstupní průčelí lemuje před původní obytnou částí zápraží, kryté přesahem střechy s ozdobně seříznutými zhlavími stropnic, zejména v nároží. Vstup v pravoúhle dřevěné zárubni má nevýraznou nadhlavní římsu, dveře jsou svisle bedněné. Ze světnice vede na zápraží jediné okno. Nově postavená replika je na kamenné podezdívce, sroubená z hraněných trámů, formáty a členění oken odpovídá obytné části. Štítové průčelí je dvouosé, okna dvojitá, ven i dovnitř otevírací, vnější křídla v líci stěny jsou členěna do čtyř tabulek. Štít nad podlomením má nepůvodní lištované bednění z prken na svislou, ve vrchní části s motivem slunce. Podélné průčelí do zahrady v dochované části je zakryto většinou připojeným sklípkem, z něhož se na nízké obílené stěně pohledově uplatňuje hlavně pultové řešení, opět kryté lepenkou, vlevo od sklípku je při nároží jedno okno do světnice a vpravo od něj zabedněný původní vstup ze síně. Ve střeše je zachován mohutný komín s novou užší nástavbou.