kostel sv. Petra a Pavla

Charakteristika:Jednolodní neorientovaná stavba s pravoúhlým presbytářem a jižní věží. Střecha nízká valbová, krytá bobrovkami, nízkým sedlem napojena na věž, jež má stanovou střechu s námětky a plechovou lucernou zakončenou hrotnicí s makovicí a křížkem. Kolem kostela neexistuje žádné ohrazení. Jižní průčelí má uprostřed hranolovou věž, ve které je v přízemí upraven hlavní vstup formou jakéhosi portiku: průčelí je po stranách členěno toskánskými pilastry na hladkém soklu, které nesou kladí s hladkým vlysem a nízký trojúhelný fronton lemovaný římsovou profilací. Vlastní vstup v ose je pravoúhlý, v dřevěném profilovaném ostění se sokly a uchy a s datací 1741. Dveře jsou dvojkřídlé s pevnou horní částí, výplňové, se slohovou klikou a úchytkou, oblounová klapačka a příčník tvoří na líci latinský kříž. Nade dveřmi je zpola zazděno dvojkřídlé okno se segmentovým nadpražím, členěné na drobné tabulky. 1. patro věže má opět po stranách pilastry, hladký sokl tentokrát oddělený profilovanou římsou nese vysoké zvonicové okno s půlkruhovým záklenkem a profilovanou archivoltou s klenákem, patkami a trojúhelným nástavcem. Výplň oken tvoří žaluziové okenice se sloupkem a římsou. Pilastry v úrovni kladí propojuje profilovaný pás, uprostřed půlkruhově vykrojený pro osazení hodinového ciferníku, jenž má profilovanou šambránu. Korunní římsa je bohatě profilovaná, střecha kryta bobrovkami. Takto jsou členěny všechny stěny věže, vyjma severní strany, kde výzdoba chybí a okno je zazděno. K oběma bokům věže přiléhají do výše římsy jednopatrové schodišťové přístavky s nízkými valbovými střechami, v jižním průčelí jednoosé. V přízemí jsou členěny rytou pásovou bosáží, v níž se uplatňuje hladké pravoúhlé pískovcové ostění vstupů s jednokřídlými klasicistními dveřmi. Okénka v hladké ploše 1. patra jsou úzká, stojatě obdélná, s železnou výplní.Západní a východní průčelí jsou totožná: trojosá, členěná toskánskými pilastry na hladkém soklu. Přízemí pokrytou rytou pásovou bosáží, ukončeno kordonovým pásem, patro je hladké, s půlkruhově zakončenými okny, jež v úrovni paty záklenku propojuje profilovaná římska. Šambrány se uplatňují pouze na záklencích oken, kladí s římsou jsou shodné s věží. V ose obou průčelí je situován vstup v pravoúhlém dřevěném ostění s uchy, s dvoukřídlými slohovými výplňovými dveřmi. Schodišťové přístavky mají na této straně v patře úzké obdélné šestitabulkové okénko se šambránou, dole drobné kruhové. Výplně oken tvoří železné rámy a drobné tabulky.Presbytář je jednoosý, výškově i provedením shodný s lodí. V závěru k němu přiléhá čtvercová sakristie s valbovou taškovou střechou, jejíž stěny člení lisenové rámy, hladký sokl a římsa a v každé z jejích stěn je po jednom obdélném šestitabulkovém okně se subtilní mříží (na severu místo okna vstup v pravoúhlém kamenném ostění s jednokřídlými dveřmi. V západní části jižního průčelí zazděn pískovcový náhrobník s reliéfem kříže a s českým nápisem kapitálou po obvodu a nad křížem, pravděpodobně ze 16. století.