kostel Nanebevzetí Panny Marie

Budova kostela stojící při silnici ve středu obce. Spolu s farou a budovou školy tvoří historické jádro obce. Jedná se o barokní stavbu vystavěnou na místě původní školy s kaplí, vystavěné roku 1752. Jedná se o jednolodní stavbu, vystavěnou ze smíšeného zdiva, orientovanou SZ - JV, s představenou věží na SZ straně, sakristií na jihu přiléhající ke kněžišti a trojboce uzavřeným presbytářem. Nad sakristií je oratoř. Střecha lodě mansardová se sanktusníkem, krytá červeně natřeným plechem. Střecha věže završená cibulí s lucernou a je krytá rovněž plechem červeně natřeným. Oplechování je provedeno v pozinku. Pískovcový sokl vysoký od 30 - 60 cm. Hlavní (SZ) průčelí kostela : tvoří předsazená věž, je jednoosé, v přízemí vstup dvoukřídlými šikmo bedněnými dveřmi s profilovanou klapačkou v pravoúhlém kamenném klasicistním zdobeném portálku (motivy olivových listů, klenák s monogramem IHS a letopočet 1822 - rok kdy byly k baroknímu kostelu přistavěna tato věž). Nad portálkem zalomená profilované římsička a nad ní okno (zaklenuté, paprskovitě členěné). Okno svým zaklenutím vzdouvá profilovanou korunní římsu. Nad ní vystupuje vlastní těleso věže ze tří stran s hodinovým ciferníkem těsně pod vrcholovou profilovanou římsou. Ze všech čtyř stran má potom věž zaklenutý okenní otvor opatřený dvoudílnou okenicí. JZ strana kostela : Loď je čtyřosá + vystupující hmota sakristie, okna půlkruhová s kamennými ostěními s římsičkami, členěná jako dvoukřídlá osmitabulková, nahoře v zaklenutí členěná paprskovitě. Ve 2. ose Jednoduchí pískovcový portálek s dvoukřídlými, klasicitními dveřmi s původním kováním, vč. kliky. Fasáda hladká, pouze na nároží lisenový rámec. Pod střechou probíhá profilovaná korunní římsa. Presbytář má v přízemí na JZ straně pravoúhlý pískovcový portálek, dveře původní klasicistní s kováním, ze všech tří stran je po jednom okně, pravoúhlém, v šambráně s ušima. JV strana kostela (presbytář) trojboce uzavřený, s korunní římsou, s nárožními lisenami, uprostřed jedna okenní osa s oknem shodným s okny v lodi. Nalevo od ní se nacházejí sluneční hodiny. Presbytář směrem k JV opět jednoosý, okno v přízemí i v patře v šambráně s ušima. SV strana kostela : = strana JZ bez presbytáře, s výjimkou vstupu do věže prostřednictvím přistavěné hmoty točitého schodiště v rohu svíraném věží a lodí. I n t e r i é r : Do kostela se vstupuje podvěžím sklenutým plackou. Kruchta na třech obloucích, podklenuta třemi plackami, zábradlí lukovitě vypjato. Loď je plochostropá, obdélná o rozměrech 7 metru (široká) a 16 metru (dlouhá). Na podlaze dlaždice se vzorkem a s politurou. Okna jsou půlkruhová, dřevěná, dvoukřídlá, osmitabulková, nahoře se zaklenutím paprskovitě členěná. Triumfální oblouk segmentový. Presbytář rovněž zaklenut českou plackou, vstup do sakristie pravoúhlý. Sakristie sklenuta dvěma pruskými klenbami, nad vchodem sakristie segmentový oblouk oratoře.