kaple sv. Anny

Kaple sv. Anny je umístěna v osadě Vyhnánov u místní komunikace. Čelně vpravo od ní je umístěn krucifix s přístupovým schodištěm (r.č. 101217). Od komunikace k ní vede několik pískovcových schůdků. Je vystavěna na obdélném půdorysu s polokruhovým závěrem, orientovaná S - J. Sokl z pískovcových kvádrů je vysoký cca od 20 cm až do výšky 1 metru v průčelí kaple. Střecha krytá bonským šindelem má nad průčelím šestibokou zvoničku završenou makovicí a křížkem. Stěny kaple jsou hladké, v nárožích pilastry s pískovcovými hlavicemi, v závěru lisenové rámce, probíhající korunní profilovaná římsa je ve spodní části ukončena zdobným zubořezem pod ním, pak nazvačené obloučky se střapci. Špalety oken jsou skosené, s pískovcovými parapety. Jižní (vstupní) průčelí : je od komunikace přístupno po kamenném schodišti. Vstup je profilovaným kamenným portálem, zaklenutým lomeným obloukem. Dveře jsou dvoukřídlé, výplňové s profilovanou klapačkou a větračkou se dvěma trojúhelnými okénky. Nad dveřmi jsou dvě okna v okosené profilované šambráně zaklenuté lomeným obloukem, s kamenným profilovaným parepetem. Okna jsou modře natřená, dřevěná, dvoukřídlá, každé z křídel rozděleno do deseti tabulek, horní část okna zdobná a provedená “napevno”. Nahoře ve štítě kruhové okénko v profilované šambráně, zdobně členěné. Štít i korunní římsa zdobeny zuběřezem. Východní i západní průčelí : jednoosé, archiketonické články + okna - viz. vstupní průčelí. Severní průčelí : zakončeno půlkuhově, kruhové okénko v profilované šambráně, korunní římsa se zubořezem.