židovský obecní dům

Původní jednoposchoďový dvojkřídlý dům s půdním polopatrem v původní uliční zástavbě části města s židovským obyvatelstvem. Vysoce cenné raně barokní šestiosé hlavní průčelí, obrácené do ulice Moravcovy, si uchovalo původní osnovu, členěnu vysokým řádem přízedních pilířů dorského řádu na soklech s profilovanou patkou. Ve vrcholu završené úsekem architrávu s metopami a vyloženou profilovanou korunní římsou. Okenní osy jsou osazeny okny s kamenným pravoúhlým ostěním s parapetní a návojovou římsou, v patře pak střídavě segmentovým a trojúhelníkovým štítem. Ve středu je symetricky umístěn v přízemí raně barokní pískovcový portál s ještě archaickým předbarokním konstrukčním aparátem úzkých postraních pilastrů, obloukem s hlavním klenákem a sférickými trojúhelnými poly ve cviklech a rovným úsekem kladí a římsy. Raně baokním motivem je jsou již malá křídla roztrženého segmentového frontonu v obrysu doplněné koulemi. Ve středu byl dodatečně osazen deskovým erbem se znakem olomoucké diecéze s osobním středovým štítkem kardinála W.H. Schrattenbacha z 1. třetiny 18. století. Kartuš je zdobena rolverky v klenotu pak odznaky církevní a světské moci se symbolem kříže a papežským kloboukem s přikrývadly. V patře nad ním jsou dvě okenní pole sdružena společným okenním ostěním s širším segmentovým frontonem ve vrcholu. Okenní osy jsou pak ve vrcholu doplněna malými obdélnými okny s pravoúhlým ostěním půdního polopatra. Vnitřní dispozice domu byly výrazně upraveny v 70. letech 20. století. Přesto se zachovala vnitřní hmotová dispozice se středovou chodbou, dřícve průjezdem do dvora, sklenuté valeně na výsečích. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, krytina - plech