činžovní dům

Třípatrová řadová nárožní budova ve vidlici ulic s bohatou výrazně plastickou výzdobou. Každá z uličních fasád je samostatným osově symetrickým celkem, fasáda do ulice Kollárovy o pěti okenních osách, fasáda do třídy 1. máje o čtyřech osách. Krajní osy jsou vždy rozšířené. Směrem k vrcholu vidlice hmota fasád pravoúhle ustupuje, aby se vzadu vyklenula v protažené oblé samostatně řešené nároží. sedlové střechy uličních křídel na nároží střídá kupole s vikýřovým nástavcem a vikýři po stranách. Fasáda přízemí je členěna bosováním. obdélná okna jsou zasazena v archivoltách s motivem klenáků, z nichž střední je plasticky zvýrazněný a zdobený. Parapety obdélného tvaru. Patro je zakončeno výraznou vyloženou profilovanou římsou. Masivně působící obloukový vstup do budovy do ulice Kollárovy je ve vrcholu půlkruhového zakončení zdoben erbem s iniciálami JS, podepíraným dvěma sedícími mužskými postavami. Průběžná římsa oddělující přízemí a první patro se nad portálem vzdouvá do mohutného volutového závitu, po stranách sbíhají dekorativní reliéfní pásy s rostlinými rozvilinami. Fasády 1. a 2. patra zdobí průběžná armatura a vysoký pilastrový řád s jednoduchými a zdvojenými pilastry s reliéfní výzdobou soklů a bohatě zdobenými hlavicemi, maskarony a volutami. nadzemní část suterénního patra odděluje od přízemí oblounová římsa. Obdélná okénka v obdélných zrcadlech respektují okenní osy nadzemních pater, střídají je obdélná vaklenutá pole. Fasáda nároží je tvořena třemi okenními osami, oddělenými vysokým pilastrovým řádem. Dekorativní řešení oken se shoduje s výzdobou oken na uličních fasádách. Do výšky protažená zvoncovitá kupole je členěná kovovými pásy a čabrakami a zakončená vysokou členěnou lucernou. Výplně oken jsou děleny členěním typu T. Vstupní vrata jsou dřevěná, dvoukřídlá, s mřížovaným skleněným nadsvětlíkem. Střecha je krytá plechem, s výraznými cihlovými komíny, kupole brizolitem. Nádvorní fasáda je bez architektonického členění, s omítkou oranžové barvy. Interiér: Ze vstupního vestibulu s nově upravenými zadními vraty (stlačený oblouk, trojkřídlá vrata se skleněnými výplněmi) vychází točité schodiště, v přízemí podepírané dvěma štíhlými prvky (původní dispozice s vnitřními okny s leptanými skly, stropy s fabionem, dvoukřídlé dveře). Z velké části se dochovaly také původní kachlíkové podlahy na chodbách, tepaná zábradlí, štuková výzdoba stěn ve vestibulu v přízemí, v některých případech také původní barevné výplně oken a dveří. Sklepení s chlévovými stropy je využíváno jako bar a nově pestře vymalováno.