fara

Objekt bývalé fary je vystavěný nedaleko kostela sv. Petra a sv. Pavla v Malé Úpě při místní komunikaci. Přízemní objekt s patrovým rizalitem orientovaným ke komunikaci na jihovýchodní straně. Podezdívka vyrovnává svažitost terénu, vstup do domu od komunikace s nástupním přímým kamenným schodištěm. Vstupní dveře dvoukřídlé, dřevěné, zdobené šesti kazetami, v nadpraží s mírným segmentem, okolo dveří obvodová šambrána. V nároží rizalitu po pravé straně venkovního schodiště přistavěn sklípek krytý sedlovou střechou se vstupními jednokřídlými dveřmi. Střecha budovy i předsazeného rizalitu valbová, krytá eternitovými šablonami, ve střeše osvětlovací (odvětrávající) trojúhelné vikýře. Severní průčelí stavby i patro rizalitu je bedněno svisle kladenými prkny. Omítky jsou hrubé, podokapová římsa štuková, segmentová. Dvoukřídlá okna obdélná, dřevěná, dělená do šesti tabulek. K západní straně stavby je přisazená přízemní hospodářská část s valbovou střechou, taktéž krytou eternitovými šablonami.