venkovský dům

Horská chalupa je vystavěna v lokalitě zvané Šímovy chalupy nad levým břehem Jeleního potoka na jižním svahu Jelení hory. Objekt vystavěn na terase, hlavním štítovým průčelím k východní straně, okapovou stranou se vstupem k jižní straně, souběžně s vrstevnicí. Terasa vyskládaná bez malty z lomového kamene vyrovnává svažitost terénu. Východní štítové průčelí v přízemí se čtyřmi okenními osami obložené vodorovně kladenými prkny, štít je dvoudílný ze svisle skládaných prken se svislým přelištováním spar, pole ukončena zdobným řezbářským zakončením. Okna ve spodní části štítu obdélná, ve vrchním poli obdélné okénko se sedlovým zakončením. Všechna okna dřevěná s profilovanými parapety, dělena do kříže. Na jižním okapovém průčelí je zvednutá střecha nad nástavbou podkroví se dvěma čtvercovými okny, dále je zde velký obytný vikýř se sedlovou střechou, dvěma obdélnými okny, ve vrcholu štítu s okénky sdruženými. V ose obytného vikýře v přízemí vstup do objektu jednokřídlými kazetovými dveřmi v profilovaném dřevěném ostění. Přízemí jižní okapové strany je devítiosé, okna obdélná v profilovaných šambránách s dřevěnými parapety. K západnímu a z části k jižnímu průčelí je přistavěna letní veranda, která je obložena svisle kladenými prkny, dvě okenní osy k jižní straně obdélné, k západnímu průčelí osvětlovací okénka komory. Štít západního průčelí vyskládán ze štípaného šindele s dvěma okenními obdélnými osami a větracími otvory. Severní průčelí do stráně má velký přístavek vystavěný na kamenné omítnuté podezdívce, krytý sedlovou střechou se sdruženými obdélnými okny, obložený svisle kladenými prkny. Krytinou střechy plechové pásy opatřené nátěrem v kombinaci s eternitovými šablonami.