venkovský dům

Přízemní horská chalupa je vystavěna v lokalitě zvané "Šímovy chalupy", nad levým břehem Jeleního potoka, pod jižním svahem Jelení hory. Objekt vystavěn na terase, hlavním štítovým průčelím k Z straně, okapovou stranou se vstupem k jižní straně, souběžně s vrstevnicí. Terasa vyskládaná z lomového kamene vyrovnává svažitost terénu pod chalupou. Obytná západní část domu je roubená, obložená svisle kladenými prkny, za obytnou částí na jižní okapové straně je širší veranda se vstupními dveřmi, která je také obložena svisle kladenými prkny. Západní štítové průčelí v přízemí se třemi okenními osami, jižní okapové průčelí je pětiosé se vstupem na třetí ose od západního nároží. Západní štít je dvoudílný ze svisle kladených prken, ve spodní části štítu jsou osazena dvě menší obdélná okna, horní část štítu mírně předstupující. Všechna okna dřevěná s profilovanými parapety, dělena do kříže. Východní štít je obložený štípaným šindelem, z jižního okapové průčelí přechází veranda na východní nároží objektu a probíhá po celé šíři východního štítového průčelí, kryté pultovou stříškou. Veranda se dvěma okenními osami k jižní okapové straně a vstupními dřevěnými dveřmi ve východním štítovém průčelí. Severní průčelí do stráně má velký přístavek vystavěný na kamenné podezdívce, krytý sedlovou střechou, obložený svisle kladenými prkny ve štítě a vodorovnými prkny po obvodu. Krytinou střechy je světle šedý eternit pokládaný nakoso s klempířskými oplechovanými okraji.