venkovský dům

Přízemní horská chalupa se sedlovou střechou je vystavěna v lokalitě zvané "Šímovy chalupy", nad levým břehem Jeleního potoka, na jižním svahu pod Jelení horou. Objekt vystavěn na terase, hlavním štítovým průčelím k východní straně, okapovou stranou se vstupem k jižní straně, souběžně s vrstevnicí. Terasa vyskládaná bez malty z lomového kamene, sokl pod chalupou vyrovnává svažitost terénu. Směrem do stráně na severním průčelí je přistavěn přístavek k ukládání sena. Dům je roubený, nároží bez zhlaví z hraněných trámů, přeplátovaní rovné; k západnímu průčelí je přistavěna hospodářská část, bedněná svisle kladenými prkny. Východní štítové průčelí v přízemí se čtyřmi okenními osami, štít je dvoudílný ze svisle skládaných prken, horní pole štítu je mírně předstupující, obložené eternitovými šablonami. Okna ve spodní části štítu obdélná. Na jižním okapovém průčelí jsou dva vstupy, dveře jednokřídlé, v širokém dřevěném ostění, zdobené kazetami. Všechna okna dřevěná s profilovanými parapety, dělena do kříže. Západní štítové průčelí obložené v ploše štítu eternitovými šablonami. Podsklepený přístavek k severní okapové straně na kamenné vyskládané podezdívce, krytý sedlovou střechu s obdélnými okny, obloženými svisle kladenými prkny, ve štítu eternitové šablony a menší prosvětlovací čtvercové okénko. Krytinou střechy plechové vlnité šablony. Profilovaná zhlaví trámů.