venkovský dům

Přízemní horská roubená chalupa se sedlovou střechou je vystavěna v lokalitě zvané "Šímovy chalupy", nad levým břehem Jeleního potoka, na jižním svahu pod Jelení horou. Severozápadní okapová strana objektu se seníkovým vikýřem do stráně, při severovýchodním průčelí s přistavěnou hospodářskou částí ze svisle kladených prken. Jihozápadní štítové průčelí v přízemí trojosé, okna v profilovaných dřevěných rámech s parapety, štít je vyskládán v pěti řadách nad sebou ze svisle kladeného štípaného šindele, druhá a třetí řada od spodní části s dvěma okenními osami dělenými do kříže s truhlářským obložením. Severovýchodní štít je vyskládán ze svisle kladených prken a dvěma obdélnými okénky dělenými do šesti polí. Jihovýchodní okapová strana je sedmiosá, se vstupním vchodem na střední ose. Okna v profilovaných rámech s parapety dělena do kříže. Seníkový vikýř zvalbeného tvaru sevstupními dvířky, které sloužily k ukládání sena. Severozápadní nároží roubené /objekt komory), tesařské vazby s částečným rovným přeplátováním, bez zhlaví z hraněných trámů. Krytinou střechy plechové pásy sesazené do tzv. falců.