Starý židovský hřbitov

KP tvoří: náhrobky, ohradní zdi, obřadní síň (parc.48), zeď s náhrobky a opěrná zeď na parcele 47, část ohradní zdi na pozemku UMPRUM muzea (parc.35) Starý židovský hřbitov byl založen na přelomu 14. a 15. století, postupně byl rozšiřován v letech 1526, 1573, 1598, 1630. R. 1768 měl hřbitov v podstatě již svou definitivní rozlohu. Pohřbívat se zde přestalo r. 1787 výnosem Josefa II., který zakazoval užívání pohřebišť uvnitř obydlených městských čtvrtí. Za asanace byla vystavěna podle projektu arch. J. Gerstla (1906-08) nová obřadní síň v novorománském slohu, na místě staré márnice. V r. 1911 byl obvod hřbitova obestaven novou zdí podle návrhu arch. B. Hübschmanna. Nalézá se zde asi 12 000 náhrobních kamenů. Umělecky nejčenější pocházejí především ze 17. století. Součástí hřbitova je objekt bez čp. (obřadní síň, pův. márnice) na pozemku č. parc. 48.